Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bygg ett trygghetsboende i Bräcke kommun

Bräcke kommun står i likhet med många andra kommuner inför en stor demografisk utmaning i och med att vi blir allt fler äldre. Det är naturligtvis positivt att vi lever längre, men det ställer också ökade krav på att samhället kan svara upp mot behoven.

Samtidigt är kostnaderna för vård och omsorg redan väldigt höga i kommunen, vilket innebär att vi också måste våga tänka i nya banor.

I dag är många gånger steget mellan att bo kvar hemma och en plats på ett särskilt boende för stort. Det konstateras bland annat i en färsk utredning om framtidens vård- och omsorgsverksamhet i Bräcke kommun. Det saknas mellanformer, där de boende till stor del klarar sig själva men samtidigt har tillgång till trygghet och service.

Vi tror att idealiskt skulle vara ett trygghetsboende, där det i samma hus exempelvis skulle kunna finnas en bra restaurang som serverar god och näringsrik mat, och där man också skulle kunna få köpa ett glas vin eller ta en öl om man så vill.

I huset skulle det också kunna finnas gemensamma lokaler för olika typer av aktiviteter för de som så önskar. Kanske kan det även rymmas dagverksamhet för dementa personer. Enligt oss skulle en sådan boendeform ge ökad livskvalitet för många, samtidigt som de resurskrävande särskilda boendena blir mindre hårt belastade. 

Val av driftsform är inte den viktigaste aspekten för oss, men vi tror att man även här måste våga tänka nytt. Kanske kan kommunen agera möjliggörare men själva driften helt eller delvis överlåtas på privata entreprenörer.

Det finns statsbidrag att söka för den som ska bygga trygghetsboende och/eller andra typer av boenden för äldre personer. Vi vill att kommunen snarast utreder var ett sådant boende kan byggas och vilken inriktning det ska ha samt undersöker möjligheterna till statsbidrag.

Veronica Eklund (M), Ulf Eklund (M), Birgitta Franzon (M), Martin Halvarsson (M), Johan Loock (M), Marina Mellgren (Pol.ob.) och Knut Richardsson (Pol.ob.)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel