Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Byggföretagen: Satsa på vuxenutbildningar som leder till jobb

Som en konsekvens av coronakrisen står många kommuner inför en tuff höst med växande arbetslöshet.

Coronapandemin har effekt även på byggbranschen, även om den är mindre än i andra branscher. Som åtgärd bör kommunen nu satsa på korta utbildningar inom branscher, som likt bygg- och anläggningsbranschen, leder till jobb.

En ny undersökning visar att 79 procent av Byggföretagens medlemmar tycker att det är svårt att rekrytera, och tre av fem medlemsföretag måste tacka nej till uppdrag på grund av kompetensbrist. Samtidigt erbjuds kommunerna statliga medel för att snabbt utbilda yrkesarbetare inom bygg – och anläggningsbranschen.

För att snabbt kunna skola om arbetstagare har regeringen infört extra statsbidrag som till 100 procent ska finansiera alla kommunala platser inom regionalt yrkesvux – gymnasium för vuxna – under 2020. Därför är det nu hög tid att våra kommunpolitiker tar vara på denna möjlighet och satsar på vuxenutbildningar inom vår bransch som leder till jobb.

Kommande stora samhällskritiska investeringar genererar många arbetstillfällen, men kompetensbristen riskerar att begränsa byggföretagens möjlighet att utföra uppdragen.

Vi på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen står redo att samarbeta med kommunen. Vi har jobben och kommunpolitikerna makten att tillsätta utbildningar som leder dit. Låt oss ta vara på denna chans och skapa möjligheter till jobb och en ljusare framtid för kommunerna i Jämtland.

Vi önskar att kommunerna i Jämtland:

Tar vara på det statliga stödet som staten erbjuder under 2020 – att finansiera alla yrkesvuxutbildningar till 100 procent.

Låter arbetsmarknadens efterfrågan styra vilka yrkesutbildningar kommunen satsar på.

Samarbetar med oss som har direkt insyn i bygg- och anläggningsbranschen, där framtidsjobben finns.

Christin Andersson, bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel