Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: C: Anpassa strandskyddet efter lokala förutsättningar

Att skydda våra stränder och vattendrag är en självklar del av en ansvarsfull politik. Dagens regelverk är däremot alldeles för stelbent, allomfattande och tar inte hänsyn till de olika förutsättningar som kan finnas mellan exempelvis Stockholms skärgård och Norrlands inland.

Intresset för att bo och leva på landsbygden ökar stadigt, men för att det ska vara möjligt behöver det finnas förutsättningar för att skapa fler boenden och utveckla näringsverksamheter.

Landsbygden behöver betraktas som en tillgång för att ta tillvara på framtida möjligheter till hållbar tillväxt och för att möta de utmaningar som följer av klimatförändringarna och behovet av att ställa om till en mer cirkulär och fossilfri ekonomi. Ett reformerat strandskydd är ett viktigt steg i det bredare arbetet.

Den statliga utredning kring strandskyddslagen som blev klar i december (SOU 2020:78) föreslår att det ska bli lättare och enklare att bygga i strandnära områden. I praktiken rör detta i första hand den svenska landsbygden där nuvarande strandskyddsregler inneburit en allt för kraftig begränsning i att bland annat kunna bygga nya bostäder och komplementbyggnader samt utveckla näringsverksamheter som bidrar till den lokala tillväxten och sysselsättningen.

Centerpartiet står bakom den grundläggande tanken med ett strandskydd för att värna och skydda naturområden av särskild betydelse för växt- och djurlivet samt den allemansrättsliga tillgången till stränder. Förslagen i utredningen bevarar detta, samtidigt som man reformerar strandskyddsregelverket till att bli mer transparent, dynamiskt och legitimt.

Framför allt är det positivt att utredningen betonar det lokala inflytandet. Makten över strandskyddet behöver förflyttas närmare människors vardag, till kommunerna. Vi tror att det är möjligt att skapa en positiv utveckling i hela landet samtidigt som känsliga stränder skyddas och goda livsvillkor för djur och växter bevaras.

Centerpartiet kommer kämpa för att propositionen som ska läggas fram efter sommaren ska baseras på utredningens mål och intentioner så att vi äntligen kan ta ett första steg mot ett strandskyddsregelverk som kan skapa tillväxt och utveckling i hela landet, samtidigt som vi värnar viktiga naturvärden.

Mats Gärd (C) distriktsordförande Centerpartiet i Jämtland

Karin Jonsson (C) kommunstyrelsens ordförande Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel