Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: C: Nu startar arbetet för att utveckla Torvalla

Alliansen i Östersunds kommun gick till val på att fördela tillväxten jämnare över hela kommunen. Konkreta uppdrag kopplade till vårt vallöfte finns i flera av de åtta övergripande mål som styr verksamheten i Östersunds kommun under den kommande perioden, enligt den Alliansbudget som antogs av fullmäktige i juni i år.

Ett av uppdragen kommunen nu kommer att arbeta med är konkreta utvecklingsplaner för delar av kommunen som på olika sätt inte fått rimlig del av Östersunds tillväxt. Ett arbete är redan i gång, och en bra bit på väg i Brunflo.

Nu startar vi nästa planarbete. I går antog kommunens utvecklingsutskott ett första politiskt direktiv för projektet Utveckling Torvalla.

Torvalla är en tätort som har flera identiteter. Som tätort, landsbygd, företagsby och bostadsområde med olika boendeformer. Här finns två skolor och här finns nyblivna svenskar och de som bott i Torvalla hela livet. Torvalla är kort sagt en mångsidig ort med utmaningar.

Nu börjar vi ta fram en långsiktig utvecklingsplan för Torvalla där vi vill att boende, företagare, föreningar och samhällsservice samverkar kring Torvalla, dess identitet, aktiviteter, arbetsplatser, trygghet, service och en bra boendemiljö.

För att inte göra om det som redan gjorts eller redan pågår genomför kommunen en förstudie som ska leda till en projektplan för Utveckling Torvalla. Förstudien genomförs med avstamp och analys av nuläget i Torvalla, i samverkan med flera förvaltningar, regionen och med en omvärldsanalys av framgångsrika utvecklingsprojekt i liknande orter.

Förstudiens mål är att ta fram en långsiktig projektplan för utveckling av Torvalla och där några delmål definierats.

- Plan för utveckling av företagande, och samverkan med omgivande samhälle.

- Plan för kultur, friluftsliv och sport med profilering av Torvalla

- Plan för utveckling av skolor, hälsa och trygghet

- Utveckling av centrum som attraktiv mötesplats

- Undersöka möjlig lokalisering av kommunal verksamhet

- Plan för gång och cykelvägar för att underlätta rörelsen i och till Torvalla

Alliansen tror att konkreta handlingsplaner är enda sättet att göra verkstad av ett Östersund där fler får del av tillväxten. Nu börjar vi jobbet i Torvalla.

Kerstin Arnemo (C) ledamot utvecklingsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel