Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: C och L: Därför bör vi göra halt med expresscykelvägarna

Centerpartiet och Liberalerna föreslog i våra respektive budgetyrkanden i Östersunds fullmäktige att projektet med expresscykelvägar i Östersund ska göra halt och utvärderas innan det eventuellt får fortsätta.

För 2018 finns planer på att fortsätta projektet med Genvägen–Krondikesvägen, till en kostnad av 10 miljoner kronor, varav 2,5 miljoner kronor är bidrag. Det säger vi nej till.

Kostnaden är inte skälet till vårt förslag om att projektet bör göra halt. Inte heller har något av våra partier ett principiellt motstånd mot cykelvägar. Tvärtom, cykel är ett modernt och miljövänligt transportmedel.

Däremot är vi helt på det klara med att utförandet av de cykelvägar som hittills byggts, lämnar mycket i övrigt att önska. Något som också miljö- och samhällsnämndens ordförande, Florian Stamm (MP), höll med om i fullmäktigedebatten, men vägrade ta ansvar för, eller låta sig påverkas av. Det är svårt att förstå.

Centerpartiet och Liberalerna anser att det rimliga är att göra färdigt de projekt som påbörjats, utvärdera både utförande och användning och påverkan på övrig trafik, innan vi beslutar oss för hur vi ska bygga för cykeltrafik i fortsättningen i Östersunds stad. Ingen, oavsett om man är tillskyndare eller motståndare, kan väl hävda att projektet fungerat bra så här långt.

Vi vill inte vara en del av de övertoner som hörs åt olika håll i den här debatten. Det är till exempel totalt oacceptabelt att våra anställda, som bara gör det de blivit beordrade, blivit utsatta för både verbala och fysiska påhopp på det sätt som skett.

Kommunen stänger Brunflovägen efter bråk mellan trafikant och gatuarbetare (9 oktober)

Men vi tror att det vore bra om vi i politiken kunde bli eniga om att när vi ser att något inte fungerar bra, så är det klokt att ta reda på varför, innan man fortsätter på inslagen (cykel)väg.

Bosse Svensson (C)

Pär Löfstrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel