Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: C: Skattehöjningar är inget alternativ för regionen

En ekonomi körd i botten, brist på personal och oacceptabelt långa vårdköer. Beskrivningen nuläget för sjukvården i Region Jämtland Härjedalen och framtida utmaningar är allt annat än smickrande.

En inte helt originell tanke som då reflexmässigt uppstår hos flera regionpolitiker är att höjd skatt skulle vara den ultimata lösningen på regionens problem och framtid. Nu har även det avgående regionrådet Christer Siwertsson (M) stämt in i skattehöjarnas lovsångskör. Han anser att en skattehöjning är oundviklig. Jag menar att det är omvänt.

Christer Siwertsson (M) förutspår skattehöjningar inom regionen till hösten: "De som påstår att det inte behövs ljuger" (22 januari)

Osanning är att låta påskina att de stora problemen beror på brist på pengar och att höjda skatter alltid leder till mer intäkter. Inom vården kan många problem härledas till stora brister i organisation och ledarskap.

Att det också finns en stor besparingspotential i Region JH visar inte minst Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) analys och jämförelse. Dessa problem och utmaningar försvinner inte med höjd skatt. Tvärtom är risken att det förvärras när mer ekonomiska resurser i form av till exempel skattehöjningar pumpas in, och vips har man skapat ett ännu större slukhål för skattebetalarnas pengar. Ingenting har förbättrats utan kostar bara mer pengar.

Skattehöjningar riskerar också att skapa andra oönskade effekter. Om det blir mindre lönsamt att arbeta så kommer människors beteende att påverkas. Detta leder till minskade skatteintäkter och försämrade förutsättningar för inflyttning och regional utveckling, helt enkelt en svagare total regional skattekraft.

Av respekt för skattebetalarna kan inte skattehöjningar vara ett alternativ i dagsläget. För innan man propagerar att människor ska få behålla mindre av sin lön, vore det rimligt att man först och främst får kontroll över verksamheten och den skenande kostnadsutvecklingen. Men nu har vi en region där många politiker verkar ha gett upp och tycks se skattehöjningar som enda utvägen. Fokus ligger på bortförklaringar och att någon annan ska ta ansvar för egna misslyckanden.

Min och Centerpartiets lojalitet är med varje skattebetalare i vår region. Vad regionen behöver i stället för skattehöjningar är mer fokus på kärnverksamheten inom sjukvården i kombination med bättre ledarskap, nöjdare medarbetare samt fler välfärdsföretag.

Mitt och Centerpartiets mål är att vi ska öka den regionala skattekraften. Det är en ambitiös utmaning som inte kommer vara lätt, men den är nödvändig. En viktig del är då att inte försämra regionmedborgarnas ekonomi eller förutsättningarna för regional utveckling. Ett nytt ledarskap behövs, inte skattehöjningar.

Jörgen Larsson (C), ledamot i regionfullmäktige samt regionala utvecklingsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel