Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: C: Vi måste ha ett livskraftigt jordbruk – i Sverige och i Östersunds kommun

Andelen jordbruksmark minskar i Östersunds kommun.

Livsmedelsförsörjning handlar om vår säkerhet. Vi måste ha mat för att överleva. Av pandemin har jag lärt mig att vi inte ens kan ta det mest basala som mat för givet, särskilt inte när vi i dag importerar en stor andel av maten vi äter. Vad händer om landsgränserna inom Europa stängs för godstransporter? Hur skulle vi då klara livsmedelsförsörjningen i Sverige?

Vi måste säkra en hållbar livsmedelsförsörjning för framtiden och vi måste börja nu.

I Torvalla by finns värdefull jordbruksmark, som efter beslut i miljö- och samhällsnämnden i måndags, kommer att ersättas av bebyggelse och vägar. Vi centerpartister yrkade på avslag och omarbetning av detaljplanen för delar av Torvalla by. Tyvärr fick inte med oss övriga partier, utan nu minskar möjligheten ytterligare för ett livskraftigt lantbruk i kommunen.

Beslutet är taget – viktig jordbruksmark försvinner. Självklart vill vi också att fler bostäder ska byggas i Östersund, men inte på livskraftig jordbruksmark. Vi behöver agera nu och framför allt behöver vi alla ställa oss frågan: var vi vill att vår mat ska produceras? För oss i Centerpartiet är svaret enkelt – vi ska producera så mycket som möjligt i Sverige och gärna här i Östersunds kommun. Det är en självklarhet att våra skolor och äldreboenden ska kunna servera lokalproducerad mat. Vi vill dessutom skapa goda förutsättningar för fler företagare inom livsmedelsförsörjning.

Därför börjar vi med att ta ställning för ett livskraftigt jordbruk. Vi tar politiska beslut – stora som små – som värnar vår produktion av livsmedel i kommunen. Det gjorde Centerpartiet 15 juni 2020, på Miljö- och samhällsnämndens sammanträde i Domsalen i Rådhuset.

Carolina Schönbeck (C) ledamot i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel