Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerkvinnorna: Ännu har vi inte nått ett jämställt samhälle

I år, 2021, är det 100 år sedan det första riksdagsvalet hölls där både kvinnor och män fick rösta. Sedan dess har utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle som tur är fortsatt att gå framåt.

Några av milstolparna är 1927 då statliga läroverk öppnade för flickor, 1938 då preventivmedel blev lagligt, 1944 då homosexualitet avkriminaliserades, 1974 då föräldraförsäkringen infördes, 1975 då rätten till abort blev fri enligt lag och 1979 då jämställdhetslagen infördes. 

Trots detta har vi idag en bra bit kvar innan vi når ett jämställt samhälle. Ett konkret mått på detta är att män idag äger dubbelt så mycket av Sverige (mark, fastigheter, bilar, företag och skog) som kvinnor, 66 procent jämfört med 33 procent.

Varför är då ägande viktigt? Jo, kortfattat därför att ett ökat ägande ger ökade möjligheter att ta makten över såväl sina egna livsbeslut som att påverka samhällets utveckling. Vi tror att både individen och samhället mår som bäst när dessa möjligheter är jämlikt fördelade. 

I januari i år presenterade Jämställdhetsmyndigheten en rapport avseende just fördelning av makt och inflytande i Sverige. Den visar tyvärr att utvecklingen mot att ha lika många kvinnor och män i politiken har stagnerat, särskilt på kommunal nivå, och att vi inte kan lita på att jämställdhet uppnås av sig själv med tiden eller med yngre generationer. En faktor som hindrar utvecklingen är enligt rapporten att utsattheten för hot och våld ökar när kvinnor får mer politisk makt och blir mer synliga i det offentliga. 

Utöver detta visar forskning att det som hindrar utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle är strukturella hinder som normer och stereotyper, diskriminering, en könssegregerad arbetsmarknad och lönegapet mellan kvinnor och män. Det går inte att säga vilken orsak som påverkar mest. De hänger ihop, påverkar och förstärker varandra.

Här har vi mycket arbete kvar att göra, och vi måste göra det tillsammans, i stort och i smått. Allt räknas, precis som de 351 454 underskrifter som 1914 samlades in för kvinnlig rösträtt.

Och idag, just idag, är hotet mot ett jämställt och öppet samhälle allvarligare än på länge. Utöver gammalmodiga normer och strukturer ser vi också starka anti-demokratiska krafter som försöker ta ett grepp om vårt land. Krafter som, om de får som de vill, har som mål att göra skillnad på människor och människor och att vrida klockan tillbaka. De fri- och rättigheter vi i generationer kämpat för (aborträtten är ett exempel) är hotade och vi ser tyvärr i närliggande länder hur fort det kan gå när en demokrati nedmonteras. 

Centerkvinnorna i Jämtland Härjedalen accepterar inte denna utveckling. Vi står tydligt och fast upp för jämlikhet och medmänsklighet och kommer aldrig att tolerera diskriminering eller rasism. Både nationellt och i våra respektive kommuner är Centerkvinnorna, och kommer att fortsätta vara, en stadig och tydlig röst för att utvecklingen ska fortsätta framåt - inte bakåt!

Centerkvinnorna Jämtland Härjedalen genom

Mari Eriksson, Åre kommun

Effie Kourlos, Östersunds kommun

Malin Ivarsson Löfstedt, Bergs kommun

Lina Schönbäck, Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel