Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerkvinnorna: Bra med äldreomsorgslyft, men mer måste göras

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Att söka gemenskap är en grundläggande mekanism hos oss människor och många mår dåligt av den påtvingade distanseringen. Speciellt äldre som lever ensamma lider av psykisk ohälsa.

Enligt Karolinska institutets institution för onkologi-patologi är ofrivillig ensamhet en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning, och en större riskfaktor än både fetma och fysisk inaktivitet. Därför är det kanske inte så konstigt, utan rent av naturligt, att människor inte mår bra av den pågående sociala distansering som pandemin försätter oss i. Oavsett ålder och kön.

Centerkvinnorna är ett av Sveriges största kvinnoförbund. Vår äldsta medlem är 102 år och vår yngsta 18 år. I Coronapandemins fotspår har våra fysiska möten ställts in och flyttats till digitala rum. Det blir tydligt att de som inte har tillgång till eller känner sig bekväma med tekniken uteblir, oftast äldre medlemmar.

Att inte kunna delta på lika villkor blir ett demokratiskt problem. Rekordsnabb förändring gör att såväl politiska förbund, studieförbund som ideella föreningar måste ställa om och säkerställa jämlika och jämställda möjligheter till deltagande för att inte demokratin ska urholkas.

Likväl som pandemin är en motor för digital omställning, begränsar den också människors frihet. Många kvinnor var redan förut begränsade i sin vardag och de mest begränsade är äldre kvinnor. Vi vet att de pensionärer som har minst pengar att leva på är just kvinnor.

Enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen lider dessutom var tredje kvinna och var femte man över 77 år av ångest och depression. Kvinnor lever längre än män och då, ofta i slutet av livet, ensamma och med dålig ekonomi.

Ensamhet, otrygg ekonomi, fysisk ohälsa och själva åldrandet i sig är också vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland äldre. Den social distansering som nu råder är nödvändig, men förstärker detta ytterligare.

Centerkvinnorna välkomnar det äldreomsorgslyft som nu kommer att genomföras. Vittnesmål under pandemin visar tydligt att våra äldre inte får den vård och omsorg som de har rätt till.

Förutsättningarna för dem som arbetar, att ge värdig och fullgod omsorg, är väldigt små. Det saknas mänsklighet både i kontakten med de äldre och i arbetsvillkoren. Många äldre och svårt sjuka kan få en tryggare vård i sina hem. Därför vill Centerkvinnorna se fler mobila team som kan besöka och vårda patienter hemma.

Men låt oss inte glömma att cirka 75 procent av all vård och omsorg ges av anhöriga. Kvinnor väljer oftare än män att gå ner i arbetstid för att ge omsorg till sina föräldrar eller till sin partner. Ekonomi, arbetsliv och psykiskt välbefinnande påverkas då ett stort ansvar för anhörigomsorgen läggs på döttrar, systrar, mödrar och makor.

Fler företag, kommuner och regioner måste bli anhörigvänliga arbetsgivare. Centerkvinnorna vill därför också se nationella riktlinjer för anhörigomsorg.

För oss i Centerkvinnorna är det självklart att alla, oavsett ålder eller könstillhörighet, ska åtnjuta livskvalitet och frihet efter pensionering. Vi vill att både våra 18-åringar och 102-åringar ska kunna delta i det politiska samtalet. Det är just det som gör vår demokrati så fin!

Malin Bergman, ledamot Centerkvinnornas förbundsstyrelse

Mari Eriksson, avdelningsordförande Centerkvinnorna Jämtland Härjedalen 

Inger Jonsson, avdelningsordförande Centerkvinnorna i Lit 

Berit Johansson, Centerkvinnorna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel