Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerkvinnorna: Det är en mänsklig rättighet att få leva ett liv fritt från våld!

Centerkvinnorna jobbar varje dag för ett fritt och jämställt samhälle. I ett sådant samhälle är mäns våld mot kvinnor historia, på riktigt. Så ser verkligheten inte ut idag, därför välkomnar Jämtlands Centerkvinnor det ökade engagemanget för frågorna som vi har sett i riksdagen de senaste veckorna.

I ett jämställt samhälle ska alla individer vara fria. En grundläggande princip och en primär mänsklig rättighet, är ett liv fritt från våld. Det är först när vi har ett samhälle där alla skyddas från våld, som vi kan uppnå ett jämställt samhälle. I ett fritt och demokratiskt land ska relationer vara frivilliga och trygga.

Mäns våld mot kvinnor är idag ett omfattande samhällsproblem. Mäns våld mot kvinnor är en del av patriarkala samhällsstrukturer, där kvinnors frihet, säkerhet och trygghet inskränks och begränsas.

Varje kvinna som mördas är ett stort misslyckande för samhället, och tyvärr dröjer de stora besluten och insatserna för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Regeringen har lagt fram ett 34-punktsprogram för att stoppa gängkriminaliteten, men ett lika gediget arbete har inte vigts åt att säkra kvinnors trygghet i sina egna hem.

Därför har Centerkvinnorna tagit fram ett 43-punktsprogram med konkreta förslag på åtgärder för att bekämpa och förebygga det våld som sker i nära relation.

År 2021 kommer inte gå till historien som året då kvinnor kunde leva befriade från våld i sina relationer, och då de kunde lämna sina relationer på ett tryggt sätt. Men med politisk handlingskraft kan vi se till att det blir så i framtiden. Vi har den kraften – nu är det nog!

Malin Bergman, vice förbundsordförande Centerkvinnorna

Mari Eriksson, ordförande Jämtland Härjedalens Centerkvinnor

Inger Jonsson, ordförande Lits Centerkvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel