Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centerkvinnorna: Rösta för kvinnors rättigheter!

När högerpopulismen vinner mark sätts kvinnors rättigheter på spel. Det har historien visat gång på gång. I EU-valet 2019 har väljarna möjlighet att stå upp mot de krafter som vill inskränka tjejers och kvinnors fri- och rättigheter.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet och Centerkvinnorna vet att den liberala femismen behövs också i Europa. Det spelar roll om auktoritära, nationalistiska och populistiska krafter inom unionen möter motstånd eller får flytta fram positionerna oemotsagda.

I EU:s organ är det fortfarande alldeles för få kvinnor på ledande positioner. I många europeiska länder är tillgången till fria och säkra aborter fortfarande begränsad. Än idag köps och säljs kvinnor och flickor som handelsvaror för sexuella ändamål i Europa. Därför går Centerkvinnorna till val på mer liberal feminism i Europa:

Jämställd representation stärker EU! Demokrati och jämställdhet går hand i hand. Vi vill verka för en jämställd representation i EU:s institutioner.

Kvinnor och flickor är inga handelsvaror! Vi vill att EU-medlemsländerna anammar den svenska sexköpslagen och att kampen mot sexuellt utnyttjande och människohandel intensifieras på europeisk nivå.

Aborträtten måste värnas! Att ha självbestämmande över sin egen reproduktiva hälsa är centralt för kvinnors frihet. Vi vill att EU står upp för kvinnans rätt till sin egen kropp och markerar mot länder som inskränker kvinnors rättigheter.

Vi står inför ett nytt värderingsval. Det spelar roll vem som representerar dig och dina medsystrar. Våra döttrar ska inte bli den första generationen att få det sämre än sina mammor. Rösta 26 maj och kryssa en kraft för jämställdhet! Det kommer vi att göra.

Malin Bergman (C) kommunstyrelsens ordförande i Krokoms kommun och förbundsledamot i Centerkvinnorna.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel