Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centern är skyldig till skolkaoset i Östersund

 
Skolkarusellen i Östersunds kommun
Visa alla artiklar

Nu har Alliansen röstat igenom sitt skolförslag. Tjänstemannaförslaget, stött av Alliansen, vann över föräldraförslaget, stött av S, V och MP, med en enda röst.

Effie Kourlos (C) anser att S agerat oansvarigt som fört fram föräldraförslaget. Det antyder att Kourlos ser vårt förslag som uselt. Så tydlig har hon dock inte vågat vara mot oss. Det antyder också att det är en objektiv sanning att deras alternativ är det rätta. Var är bevisen i sådana fall, var är data?

Öppet bråk efter väntat skolbeslut – centerpolitiker till attack mot oppositionen: ”Ni uppträder oansvarigt” (22 oktober)

I en debattartikel redogjorde Alliansen för varför man tycker att det egna förslaget är bättre. Men är det bättre? Är det ”ansvarigt”?

Debatt: Alliansen: Vi måste se till alla elever i Östersunds kommun och skapa en solid grund för framtiden (21 oktober)

Det tycker inte jag eller merparten av berörda föräldrar, lärare, rektorer och skolelever, eller de politiker som röstat emot. Vad som är mer överraskande och intressant för Östersunds väljare är att Alliansen inte heller tycker det. Egentligen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jananders Mattsson (M) har i samtal med oss förordat vårt förslag, men sagt att han inte vill vara illojal mot Alliansen. Det är inte ohederligt av Mattsson att rösta emot sin övertygelse, men för att låna ett uttryck av hans egen partiledare, ”vi noterar det”.

Vidare noterar vi att debattartikeln där Alliansen ska framstå som enad är undertecknad av respektive partis förstanamn i skolfrågor, utom vad gäller Liberalerna. Var Serhat Uzun sjuk den dagen artikeln skulle undertecknas eller kan vi konstatera en spricka även i L?

Det vinnande förslaget verkar inte ha så solid förankring.

Kvar har vi då Centerpartiet som alltmer framstår som den här frågans spin doctor och fartblinda motor. Av någon anledning har C gett allt för att driva igenom de här förändringarna. Varför? Prestige? För enskilda eller partiet? Aktier i Engelska skolan?

Det kan i alla fall knappast vara för att vinna popularitet här och nu.

Att ha folk emot sig är dock inget man bryr sig om i Centern, man ska våga fatta impopulära beslut, säger Effie Kourlos. Magstarkt från ett parti som sist det begav sig valfläskade med att rädda en knappt utnyttjad men vansinnigt dyr slalombacke, enbart för att man ”lyssnade på folket”.

Nej, Centerpartiet skulle ha igenom förslaget - motarbetat av oss föräldrar, ifrågasatt av skolprofessionen, utan helhjärtat stöd ens i Alliansen – till varje pris.

Elias Rosell: Föräldrarnas förslag togs inte på allvar – olyckligt att uppskattade skolor slås sönder (21 oktober)

Frågan är vad priset är.

Vad har C lovat Liberalerna och Moderaterna för att dessa skulle lägga sig platta? Vågar ni svara? När gentjänsten väl kommer, törs ni vara ärliga då?

Centern hoppas att skolkatastroferna (den här och Engelska skolan) inte ska ligga partiet i fatet i nästa val. Att folk ska ha hunnit glömma. Visst, skolluncher kommer att ha ätits, mattetal ha räknats och vardagen obönhörligen ha haft sin gång. Men glömma hösten 2020? Glöm det!

Om inte annat ställer vi väckarklockan på valrörelsen 2022, för då ska Centerns skuld drivas in, och skolslaktarna drivas ut.

David Edvinsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel