Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centern: Det är dags att rädda valfriheten

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet spelar just nu Svarte Petter med Sverige. I ett hårt kritiserat förslag vill de tvinga bort privata populära skolor. Förlorare blir alla barn som går på privata förskolor och skolor och alla anställda som värderar alternativa arbetsgivare och arbetsplatser inom egna kommunen.

Om Socialdemokraternas förslag blir verklighet riskerar 740 barn i förskola, över 1 000 barn i grundskolan och 15 procent av länets gymnasieelever att förlora sin trygghet. Över 40 enheter med totalt 2500 barn vill Socialdemokraterna stänga ner. Till vilken nytta? Var ska de barnen ta vägen?

Det här är en attack på människors valfrihet och en kapitulation i frågan om välfärdens kvalitet. Det är välfärdens kvalitet som påverkar människors vardag. Vi ska ställa stenhårda kvalitetskrav på både offentliga och privata utförare - men inte begränsa valfriheten för hundratusentals svenskar och riskera att bra skolor och förskolor tvingas lägga ner.

Låt oss göra en sak klart. Centerpartiet kommer aldrig att vika ner sig. Vi kommer att kämpa för att din valfrihet ska vara kvar. Du ska kunna välja vilken skola du vill till ditt barn. Vi sätter valfriheten högt och kommer aldrig att tigande se på medan regeringen tar bort valfriheten.

Centerpartiet vill att kvalitén ska avgöra vilka som ska få vara med och utföra välfärden, inte ägandeformen. Allt för att få så mycket välfärd som möjligt för våra gemensamma pengar.

S, MP och V vill att det i praktiken ska bli förbjudet att gå med vinst, vilket innebär att många inte kommer kunna finnas kvar. Och med vinst menar man inte vinstuttag utan överskott i verksamheten.

Det betyder att till exempel Böle Byskola, som aldrig delat ut någon vinst till ägaren, en ideell förening, inte ska kunna återinvestera ett års överskott till nästa års verksamhet, utan absurda begränsningar. 

Vi accepterar inte det. Sverige behöver ett nytt ledarskap som låter dig göra dina egna val och som med hårda kvalitetskrav ser till att välfärden inte urholkas. Det är på allvar nu. Det är dags att rädda valfriheten.

Hanna Wagenius (C) riksdagskandidat

Tom Silverklo (C) riksdagskandidat

Mats Gärd (C) 2:e vice ordförande Region Jämtland Härjedalen

Sven Nilsson (C) Böle byskolevän

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel