Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centern: Ompröva beslutet att fjärrstyra Åre Östersund flygplats!

I förra veckan kom beskedet att Östersunds Flygplats tillsammans med ett antal andra flygplatser i landet ska ha sin flygledning i Stockholm och fjärrstyras därifrån.

Beslutet fattat att flygplatsen på Frösön ska fjärrstyras från Arlanda (23 november)

Trots de vackra orden om viljan att flytta jobb från Stockholm från bland annat vår socialdemokratiske civilminister och den parlamentariska landsbygdskommittén, fortsätter alltså statliga myndigheter aktivt att centralisera jobb och kompetens till Stockholmsområdet på resten av landets bekostnad.

INSÄNDARE: Terese Bengard: Inga högljudda protester när flygledarjobben flyttas åt "rätt" håll (28 november)

Det finns så mycket som är fel i förslaget med fjärrstyrningen att det är svårt att definiera vad som är värst, men här är de tre märkligaste felen i sättet att tänka:

För det första: Någon effektivisering rent personellt kommer fjärrstyrningen sannolikt inte att innebära, bara en centralisering. Samma bestämmelser för hur mycket en flygledare får hantera gäller oavsett var vederbörande sitter. Ett sannolikt utfall blir att dagens flygledare i Östersund efter en koncentration får börja pendla till Stockholm och göra samma jobb, men på distans.

För det andra: Digitaliseringen av vårt samhälle har den stora fördelen att den kan utjämna geografiska skillnader mellan olika landsändar. Möjligheterna att jobba decentraliserat är en av de stora möjligheterna med att Sverige är bland de bästa i världen på digital infrastruktur. Att i det läget slentrianmässigt istället välja Stockholm när det rent tekniskt går att välja både Malmö och Östersund är lika gammaldags som välbekant och tröttsamt.

För det tredje: Östersunds flygplats är en flygplats som växer och som är ledande på inkommande chartertrafik tack vare närheten till fjällen och besöksnäringen. Att jobba med flygledning på plats innebär större säkerhet i bedömningarna, det medger alla, vilket kan vara avgörande för hur väl flygplatsen fungerar i den högtrafik som är så viktig för vår besöksnäring.

Till detta ska läggas de generella säkerhets och försvarsaspekter som redan debatterats flitigt.

INSÄNDARE: Ska hela Norrland fjärrstyras från Stockholm? (27 november)

DEBATT: Luftfartsverket äventyrar Sveriges säkerhet (27 november)

DEBATT: Pär Jönsson (M): Fjärrstyrd flygledning är omvänd regionalpolitik (21 mars)

Centerpartiet i Jämtlands län kräver att beslutet omprövas och hoppas att övriga partier i länet är beredda att agera tillsammans med oss för att vi ska nå detta.

Centerpartiet har i denna vecka väckt frågan in en interpellation till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och hoppas att han ingriper och lever upp till de löften hans ministerkollega Ardalan Shekarabi (S) givit om att sätta stopp för koncentrationspolitiken i Sverige.

Bosse Svensson (C), distriktsordförande Jämtlands län

Per Åsling (C), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel