Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Christer Siwertsson: Kommunens omsorgsorganisation är näst intill omöjlig att tränga igenom

Annons

Öppet brev till politikerna i vård och omsorgsnämnden i Östersunds Kommun.

För några dagar sedan föll en äldre släkting i sitt hem. Skadorna blev omfattande med stor blodförlust. Till historien hör att han sedan tidigare har ett trygghetslarm och städ var 14:e dag.

Efter några timmar förmådde han att trycka på sitt larm. Problemet var bara att hemtjänsten inte hittade nyckeln till hans lägenhet och efter en kamp mot klockan fick man kontakt med en bevakningsfirma som lyckades låsa upp dörren, så att ambulans kunde transportera honom till akutmottagningen.

Efter många turer med sjukvården blev han kvar på sjukhuset några dagar. Ingen kontakt togs med hemtjänsten inför hemfärd, den kontakten sköttes av oss anhöriga. I och med den här allvarliga händelsen krävdes naturligtvis betydligt utökad hjälp från hemtjänst. Detta innebar ett vårdplaneringsmöte som vi anhöriga kallade till. Vårdavdelningens plan var att skicka hem honom, utan kontakt med kommunens hemtjänst.

Sedan började det riktigt svåra. Tillsynsbesök och automatisk dörrupplåsning med hjälp av hemtjänstens mobiltelefoner beslutades. Vad gäller övriga insatser, exempelvis tvätt, ska uppenbarligen beslutas på helt andra nivåer.

Som erfaret före detta regionråd och i grunden legitimerad sjuksköterska, inser jag att kommunen byggt upp en omsorgsorganisation som är näst intill omöjlig att tränga igenom. Olika instanser, olika nivåer, helt enkelt ett virrvarr av labyrinter för att kunna säkra en så god vård som bara är möjlig. Det är många olika detaljer som ska på plats. Min fråga till ansvariga politiker, i första hand i Östersunds kommun, men även i region Jämtland Härjedalen är om ni anser att detta systemfel är kostnadseffektivt, patientsäkert och om en multisjuka 90-årig människa med dåligt minne, utan omsorg av anhöriga kommer att klara av att själv rigga en säker hemtjänst och hemsjukvård för sitt eget behov? Om svaret på den frågan är ja, då kan ni tryggt luta er tillbaka, i annat fall bör ni omgående agera för att sjuka äldre ska få den trygghet och omsorg som ni säger er vilja förmedla. Ett tips är i så fall, ett telefonnummer och en person för hela kittet. Tydligt och klart för att undvika att den ena handen inte ser vad den andra handen gör.

Avslutningsvis ska sägas att de tjänstemän vi varit i kontakt med och den hemtjänstpersonal som varit till hjälp varit helt fantastiska. Problemet är bara om deras arbetssituation i ett galet system är optimalt? De gör helt enkelt allt de kan, men kunder hamnar mellan stolarna i detta virrvarr av tjänstemän och telefonnummer

Christer Siwertsson, moderat före detta regionråd och legitimerad sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel