Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Cuf: Mäns våld mot kvinnor måste stoppas

Annons

När tonerna till Josefin Nilssons ballad ”Älska mig” tystnar, sprids hennes gärning som en löpeld bland alla dem som kämpar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Röster höjs för att våldet ska tas på större allvar, för att politiker ska agera och framförallt för att kvinnor ska slippa behöva leva i rädsla.

Varje år mördas ungefär 20 kvinnor av en man i deras närhet, var tionde barn har sett sin mamma bli slagen av sin pappa och nästan varannan kvinna uppger att de utsatts för våld av en man, även om mörkertalet anses vara väldigt stort.

Dessa kvinnor ses ofta bara som statistik, men många glömmer att kvinnorna bakom siffrorna i många fall finns i vår absoluta närhet. Det kan vara ens syster, mamma, kompis, arbetskamrat eller flickvän.

Men något som än färre tänker på är att gärningsmannen som utsätter kvinnor för olika typer av våld befinner sig i samma krets, och det är i den kretsen som förändring måste ske.

Efter dokumentären om Josefin Nilsson har många män reagerat med avsky, och det är bra. Att fler tar avstånd och står upp för utsatta kvinnor är en förutsättning för att kunna förändra destruktiva könsnormer och för att debatten ska kunna handla om våldet i stället för om kränkta män som inte vill bli kollektivt stämplade.

Steget från att reagera till att agera är stort, och här krävs det att samhället och individen tar ansvar för att visa på värderingar och beteenden som är i linje med det.

Enskilda män måste ansvara för att ingripa när de upplever att kvinnors värde kränks. Det kan handla om hederligt civilkurage som exempelvis att säga ifrån när en annan man tafsar på kvinnor på krogen eller om att prata med sina söner om hur man respekterar kvinnors integritet och egenvärden.

Samhället och politikerna måste stå för sin del och arbeta med att höja kunskapen om våld i nära relationer och förbättra redskapen för agerande genom att stärka sexualundervisningen i skolan.

Samhället måste ge mer resurser till rättsväsendet för att kunna utreda våldsbrott mot kvinnor och därmed även möjliggöra för fler fällande domar samt att utveckla de sociala skyddsnäten som enklare ska kunna agera vid misstanke om att män utsätter kvinnor för våld.

Det krävs mer än reaktioner på Facebook för att stoppa mäns våld mot kvinnor, det krävs ett faktiskt agerande. I slutändan är det enbart män som besitter den förmågan, eftersom det är män som måste sluta slå.

Erik Orrell, distriktsordförande Cuf Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons