Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Cuf: Satsningar på sommarjobb är satsningar på framtiden

Det är maj och solen skiner, men det vanliga stimmet lyser med sin frånvaro och skolgårdarna ekar tomma. I år är allting annorlunda. Skolavslutningar har ställts in, gymnasieeleverna sitter hemma, studenterna får fira på annat vis.

Men oavsett hur annorlunda saker och ting blivit så är sommaren på intåg och därmed den tid då unga elever har en chans att skaffa sig lite arbetslivserfarenhet.

Sommarjobben är ett av de viktigaste sätten att få in en fot på arbetsmarknaden. Oavsett vilket jobbet blir så innebär det en första rad på CV:t – en ovärderlig första erfarenhet. På grund av pandemin riskerar många unga att förlora den möjligheten i år.

I april rapporterade TT om att antalet anmälda sommarjobb hos Arbetsförmedlingen minskat drastiskt jämfört med samma period förra året, från 23 686 sommarjobb under 2019 till 12 534 i år. Än mer oroväckande blir det då flera kommuner och regioner varnar för att man inte kommer erbjuda feriejobb i samma utsträckning som tidigare.

Att unga får chansen att skaffa sig arbetslivserfarenhet är en bärande del i ekonomin och något som är otroligt viktigt för såväl den nationella som den lokala utvecklingen.

Bara i Jämtlands län finns det omkring 4 500 gymnasieelever som i vanliga fall skulle sommarjobba på caféer, affärer, parker, och campingar runt om i regionen. De klipper gräsmattor, städar stugor och säljer glass åt semesterfirande från hela landet, och deras bidrag betyder mycket. Så mycket att dessa jobb är värda att skydda.

Vi behöver reformer för en modernare arbetsmarknad, där det är lätt att få och skapa jobb – framför allt för den yngre generationens skull. Unga är en av de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden, framförallt på grund av deras bristande erfarenhet och otillräckliga nätverk.

Därför anser vi att fler kommuner i Jämtlands län borde satsa mer på sommarföretagande. Sommarlovsföretag är en form av feriejobb som vissa kommuner redan erbjuder – de som anmäler sig får en utbildning i företagande och entreprenörskap, en handledare till sitt företag och ett startbidrag.

Det ger unga möjligheten att stå på egna ben, testa sina idéer och utveckla sina kunskaper inom allt som har med företagande att göra.

Oavsett om det är en gräsklipparfirma i Berg eller ett café i Åre så är det ett sätt för unga att lära sig entreprenörskap, samtidigt som de tar det första klivet in i arbetsmarknaden. Det gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden, samtidigt som de får kunskaper som varar hela livet.

Statistik visar att unga som testar företagande genom till exempel ett sommarföretag till större grad startar egna företag, och då i sin tur skapar nya jobb. Det är en investering som sätter hjulen i rullning och är ett steg till en stabilare ekonomi.

När maj är slut och juni anländer kan inte Sveriges unga stå sysslolösa. En satsning på dessa unga är en satsning på framtiden. Det är en satsning vi i Cuf tycker att Jämtlands län borde göra.

Eva Mörtsell, ekonomiskpolitisk talesperson Cuf

Kristina Berging, distriktsordförande Cuf Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel