Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dan Olofsson: Det finns ingen anledning för Vattenfall att förstöra naturen med vindkraft

Frågan om för eller mot landbaserad vindkraft vinklas ibland till en fråga om att vara för eller emot klimatomställningen. Detta är enligt min mening en felaktig vinkling.   

Det som växer snabbast i världen nu är havsbaserad vindkraft. Inte landbaserad vindkraft. Också vår miljöminister Per Bolund (MP) har noterat, vilket framgick av Agenda på SVT 25 april, att det är till havs som den stora tillväxten av vindkraft kommer att ske.

De uppslitande konflikter, bland annat i Offerdal, mellan å ena sidan lokalbefolkningen, som får se sin fina miljö förstörd och som får sänkta fastighetsvärden, och rennäringen, som inte kan driva sin näring, och å andra sidan markägare och Vattenfall, som är de som tjänar pengar på vindkraften, är i grunden helt onödig.

Byborna ser den storskaliga vindkraften som ett generalangrepp mot de finaste de har, naturen. Samerna ser ett existentiellt hot för sin näring. Och vill politikerna bryta avfolkningen, vilket det nu finns goda förutsättningar för, går det inte att få unga familjer att bryta upp från olika delar av Sverige för att bosätta sig intill storskalig vindkraft.

Genom att tekniken utvecklas och verken blir allt större får man allt bättre lönsamhet i havsbaserad vindkraft. Detta vet Vattenfall, som bland annat är med i världens största vindkraftspark Hollandse Kust Zuid utanför den holländska kusten. Vattenfall har i praktiken nästan obegränsad tillgång till hav för sina vindkraftverk. 

Här svarar Vattenfall på Dan Olofssons debattinlägg

Det finns således ingen anledning för Vattenfall att likt en kolonisatör förstöra naturen i Norrlands inland när det finns lösningar till havs. Det är hög tid att Vattenfall tar hänsyn.

Stora organisationer är trögrörliga, och det kan vara en anledning till att Vattenfall inte svängt om snabbare och avstått från landbaserade projekt för att istället fokusera på de havsbaserade.

Det är angeläget att Vattenfall nu agerar kraftfullt i omställningen från landbaserad vindkraft till havsbaserad vindkraft. Det finns ingen anledning för Vattenfall att med sina stora ekonomiska resurser förstöra den fina livsmiljön för många som bor i kulturbygder i Norrlands inland när det finns lösningar som inte skapar dessa konflikter på samma sätt. 

Dan Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel