Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dan Olofsson: Om Kaxås skola läggs ned får det stora konsekvenser för hela bygden

 
Stängningen av Kaxås skola
Visa alla artiklar

Annons

Kaxås skola etablerades år 1797. Generation efter generation av bybor har utbildats där till gagn för bygden och samhället i stort. Så också många av mina förfäder.

Men det inte bara för historiken som skolan är viktig. Än mer är det för framtiden. Försvinner skola och butik påskyndas avvecklingen av en bygd.

Nu överväger Krokoms kommun att lägga ner en väl fungerande och nyrenoverad skola med 32 elever. Bybor, lärare, föräldrar och elever protesterar kraftigt. De inser vad detta betyder för byn på sikt.

Kaxås skola stängs nästa läsår – elever och lärare flyttas till Änge (3 maj)

 I Krokoms kommuns budget för 2019 står det att läsa följande:

 ”Grunden för den kommunala organisationen är servicen till kommunens medborgare – utan medborgare ingen kommun. Närhet är därför ett nyckelord ur ett medborgarperspektiv”.

Dessa fina ord om närhet ska ställas mot att kommunen nu överväger att lägga ner skolan och i stället transportera barnen morgon och eftermiddag i buss till annan skola. Det hävdas att skolan i Kaxås drar en merkostnad på 300 000–350 000 kronor per år eftersom en mindre skola med sex klasser behöver större lärartäthet.

Men bussar är inte gratis. Större delen av nämnd merkostnad äts upp av busskostnaden. Så en fråga är om kommunen hellre vill lägga medel på busstransporter än lärare?

Det är marginella kostnadsskillnader för kommunen om skolan behålls eller inte. Men det har mycket stora konsekvenser för en hel bygd om skolan läggs ner.

DEBATT: #krokomsväxtkraft: Vi får inga svar på våra frågor om skolorna i Krokoms kommun (3 maj)

Om det nu är så att dessa marginella kostnadsskillnader ska få styra ett så viktigt beslut med långsiktiga konsekvenser, är det en bedrövelse och det stämmer inte med kommunens uttalande policy om närhet.

Kan kommunen inte ta den nästan försumbara kostnadsskillnaden mellan busstransporter och extra lärarresurser, så vill jag härmed meddela att jag är beredd att täcka upp denna årliga kostnadsskillnad.

Därmed finns inga ekonomiska argument för att lägga ner en uppskattad skola i Kaxås.

Men egentligen borde det vara en självklarhet att kommunen på egna meriter värnar skolan i Kaxås, speciellt när alternativkostnaden är nästan densamma. Detta särskilt som en levande landsbygd borde ligga i Krokoms kommuns intresse.

Dan Olofsson, med rötter i bygden sedan 1400-talet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel