Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför arrangerade vi demonstrationen

Det är ett faktum att nazister använder våld mot sina motståndare – företrädesvis invandrare, fackligt aktiva, journalister och just människor med vänstersympatier. Det är nazisterna som bär skulden för våldet i Kärrtorp den 15 december.

Med sin artikel i ÖP 19 december vill Sven-Olov Lööv flytta delar av skulden till vänstern och, i slutänden, oss som arrangörer av söndagens demonstration i Östersund.

Det är en politisk smutskastning som inte gagnar en seriös samhällsdebatt. I sin artikel använder sig Lööv av en klassisk kålsuparteori: Höger– och vänsterextrema drivs i grunden av samma hat, samma våldsförhärligande. Att döma ut arrangörerna till en demonstration med deras medlemskap i ett konkurrerande politiskt parti som argument, hör hemma på hatsajter på internet, inte på ÖP:s ledarsida.

Det var inte hat och våldsbegär som låg till grund för vår demonstration. Det är tvärtom strävan efter tolerans och att vi i Jämtland ska få fortsätta leva i frihet från nazistiskt våld, vilket i förlängningen är en förutsättning för demokrati.

Vi hoppas att i fortsättningen slippa bli placerade av ÖP:s ledarredaktion i samma politiska utmarker som nazister. Att behöva förklara de fundamentala skillnaderna mellan oss som kämpar för att utöka demokratin och nazisterna som vill avskaffa den är under vår värdighet.

Erwin Marklund, Nisse Sandqvist 

----

Ledarsidan svarar:

Om nazister tycker vi samma. Det har framgått av vad jag har skrivit tidigare och är inget att orda vidare om.

Problemet är att ni liksom så många andra vänsterpartister blundar för – eller förnekar och i enstaka fall också förhärligar – våldet från vänster. Det finns helt enkelt inget vattentätt skott mellan er och Afa och andra syndikalist- och vänstervåldsgäng.

Polisen grep i går den vänsteraktivist som knivhögg en nazist i ryggen vid överfallet i Kärrtorp häromveckan. 34-åringen förekommer sedan tidigare minst åtta gånger i belastningsregistret och har dömts för bland annat våld mot tjänsteman, grovt vapenbrott och olaga hot: Antifascist eller terrorist? För de flesta är svaret självklart men alltför många vänsterpartister mumlar i skägget.

Sven-Olov Lööv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel