Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför måste Norge öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp för öppna gränser inom Europa.

Därför är jag glad att en stor majoritet i Europaparlamentet kräver att Norge och alla andra länder inom Schengen måste snabbt avveckla de gränshinder som de satt upp. För Jämtland är detta särskilt viktigt.

Coronakrisen har utmanat såväl ländernas ledarskap som samarbetet de europeiska länderna emellan. Att stänga gränserna var den omedelbara ryggradsreflexen för majoriteten av Europas stater, förutom för Sverige.

Nu när dammet börjar lägga sig har det dock blivit tydligt att stängda gränser inte längre är hållbart. Eller att det ens har varit en särskilt effektiv metod för att få kontroll på smittspridningen, som fortsätter att existera inom samtliga länder. Därför röstade Europaparlamentet för en resolution, som jag är medförfattare till, där vi tar tydlig ställning emot gränser, för öppenhet.

Gränsen till Norge är aldrig långt bort i Jämtland. Den fortsatta stängda gränsen leder till att företag har stött på patrull när det gäller att få sina varor i ordning, medan enskilda människor har fastnat i olika länder på väg till eller från sina hemländer. Det har lett till en begränsad rörlighet och en minskad handel och ekonomi som följd.  Inom hela Europa har säsongsarbetare inte heller haft det särskilt lätt med att få besked om sina arbeten i andra EU-länder, eller med att få arbetsvisum. Situationen för asylsökande som fastnat på grund av gränserna har vidare ofta varit katastrofal.

När Norge och de övriga nordiska länderna inte vill öppna upp sina gränser för Sverige är det en katastrof. Vi ser alla de effekterna av att Norge vägrar öppna gränsen.  Som politiker är det vårt jobb att se till att värna öppenheten och rörligheten för både människor och varor. Inte minst för Jämtland, där närheten till våra grannar i väster är en vinst. För turismen. För handeln. Och för företagen.

Nu när alltfler länder har börjat öppna upp sina gränser, vilket EU och EU-kommissionären Ylva Johansson också har uppmanat till, måste den svenska regeringen sätta tryck på Norge och våra andra nordiska grannar. Vad är ens det nordiska samarbetet till för om vi vänder varandra ryggen när vi egentligen behöver varandra som mest? Europa måste dra lärdom av den här omfattande krisen för att se till att gränserna kan hållas öppna nästa gång vi ser något liknande. Tecknen finns på att det här inte är en isolerad företeelse som aldrig kommer att hända igen; snarare tvärtom. Fler pandemier är att vänta.

Vi måste backa tillbaka från beslut som baserats på rädsla, och fatta beslut som stärker EU-samarbetet och gynnar EU:s medborgare. Vi måste, även genom kris, hålla gränserna öppna och hjälpa varandra.

Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker (C) 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel