Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför tar kommunen över äldreboendet på Skogsbruksvägen

Avtalet med äldreboendet Skogsbruksvägen 133 i Östersund har förlängts med ytterligare sex månader, därefter kommer det att övergå i kommunal regi.

Det finns tre viktiga skäl till detta. Det första, och kanske det viktigaste, är att personaltätheten är mycket lägre än på våra kommunala boenden.

Men lagen är tydlig – nämnden får inte öka resurserna till driften av äldreboendet, hur mycket vi än skulle vilja. Upphandlingslagstiftningen sätter med rätta stopp för det, den med lägst pris ska inte kunna få mer pengar i efterhand. Lösningen på det problemet är att göra en ny upphandling.

Det andra skälet är att den senaste granskningen som förvaltningen gjorde visade att de som bor där tycker att kvaliteten är mycket lägre, jämfört med andra boenden.

Det, tillsammans med att vi har fått tagit del av olika synpunkter, gjorde att vi i majoriteten kände att kvaliteten inte är tillräckligt god utifrån vad vi tycker att medborgarna ska kunna förvänta sig.

Lösningen på det är mer personal, men som vi konstaterade nyss så är det olagligt att ge Vardaga mer ersättning. Men det är helt i sin ordning att förlänga enbart i sex månader till, till 30 april 2018.

Det tredje skälet är att vi ser att det går att utveckla Skogsbruksvägen 131 och 133 så mycket mer genom att slå samman dem till en större enhet som kommunen kommer att sköta.

Äldreboendet ska utforma en avdelning anpassad för medborgare med demens som är mycket oroliga och utåtagerande, enligt Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå.

Ett vanligt äldreboende är utformat för att vara visuellt stimulerande med tavlor, hantverk och konstnärliga utsmyckningar. Men för medborgare i denna fas av demenssjukdomen är det viktigt med få ljud- och synintryck – avdelningarna behöver därför vara väldigt avskalade och ge ett lugnt intryck för att dessa individer ska må bra.

Beslutet innebär inte att andra särskilda boenden i kommunen kommer att få demensavdelningar; grundinställningen är fortfarande att varje medborgare måste få sina behov tillgodosedda, var än de bor.

I det ligger bland annat möjligheten att bo så nära anhöriga och vänner som möjligt. Men också att få vård och stöd i sjukdomar, oavsett var medborgaren bor.

Enligt Socialstyrelsens uppgifter har 80 procent av dem som bor i särskilt boende en demenssjukdom eller annan kognitiv svikt. Därför måste medarbetarna på alla särskilda boenden kunna ge varje medborgare rätt vård, omsorg och aktivitet.

Kommunens demensteam är oerhört värdefulla i sin roll att se till att olika medborgare får rätt stöd, vård och omsorg.

Vi i majoriteten kommer att förbättra upphandlingsunderlagen för särskilda boenden genom högre ställda kvalitetskrav, så att det blir bättre för både medborgaren och medarbetaren. Det ska inte skilja så mycket i personaltäthet.

Mona Modin Tjulin (S)

ordförande vård- och omsorgsnämnden

Jenny Persson (MP)

ledamot

Stig Söderin (V)

tjänstgörande ersättare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel