Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: De blågrönas politik gör skillnad för regionens ekonomi

Annons

När vi i de blågröna övertog styret i regionen hade den tidigare majoriteten lämnat efter sig en verksamhet tömd på pengar. De pengar som regionen skulle få in under 2019 räckte inte ens till att betala lönerna till alla kompetenta, hårt arbetade medarbetare inom regionen utan vi behövde låna pengar för att klara ekonomin.

För att kunna leverera trygg och säker vård till regionens invånare satte vi i de blågröna som ett av de viktigaste målen att vi skulle ha en ekonomi i balans senast 2022.

Vi valde att anta en regionplan där vi gjorde kraftiga prioriteringar och satte tydliga och utmanande krav på effektiviseringar i syfte att bryta den negativa trenden med ökande underskott och som vid utgången av 2018 uppgick till nästan 1,3 miljarder kronor.

Under 2019 har vi noga följt utvecklingen inom regionen och vid varje tillfälle där vi sett att avvikelser uppstått tagit beslut om att regiondirektören ska utreda och föreslå åtgärder för att vända utvecklingen. Det har varit svåra och tuffa beslut under året och trots det fick vi i augusti veta att regionen riskerade att gå 16 miljoner kronor sämre än vad budgeten tillät.

Vi fortsatte att hålla fast vid att kraven på effektiviseringen skulle genomföras, utan att göra avkall på patientsäkerheten, och tog nya svåra beslut i syfte att rädda regionens verksamhet. Samtidigt har också köerna till vård kortats.

När vi nu får en ny prognos på helårsresultat för 2019 resultat ser vi att vi lyckats!

Ett stort tack till alla medarbetare och chefer som utfört ett gott arbete för att verkställa de beslut vi i de blågröna tagit. Allt arbete och en tydligare styrning ger en prognos om att vi kommer gå 14 miljoner bättre än budget för 2019, något som inte skett på lång tid i vår region. De blågrönas politik gör skillnad!

Det är en lång väg kvar till målet om en ekonomi i balans senast 2022 men vi är på god väg!

Eva Hellstrand (C)

Elise Ryder Wikén (M)

Lars-Erik Olofsson (KD)

Tom Silverklo (C)

Karin Thomasson (MP)

Lennart Ledin (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel