Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Den solelsreform som alla väntar på är inom räckhåll!

Annons

Sveriges villaägare får sedan 2015 en skattereduktion när de blir solelproducenter, men du som bor i lägenhet omfattas inte.

Regeringen har utrett frågan om breddad skattereduktion och det finns sedan i mars redan ett färdigt förslag. Med det kan alla som bor i lägenhet och bygger solel tillsammans på sitt gemensamma tak eller i solelpark få samma skattereduktion som villaägarna.

Men förslaget har lagts på is på departementet. Vi vill att reformen ska genomföras så att alla kan bygga solel redan nästa sommar.

Sommarens extremtorka har fått upp klimatfrågan på dagordningen och antalet villaägare som bygger solel kommer att mer än fördubblas i år.

För villaägare finns både en skattereduktion och ett investeringsstöd för solel, vilket har gjort att vi i Sverige nu börjar använda våra villatak för att producera el. Men de som bor i lägenhet eller är villaägare utan tak som fungerar för egna solceller, går fortfarande och väntar på att få vara med i solelrevolutionen.

Trots att breddningen av skattereduktionen redan har utretts och att det nu finns ett färdigt förslag hos miljö- och energidepartementet, har ingenting hänt! Vi anser att det är dags att agera – IPCC:s nya rapport visar att vi behöver snabba upp tempot i omställningen till ett helt förnybart energisystem.

Solelkommissionen är ett nätverk som består av HSB, Vasakronan, JM, Solkompaniet och Telge Energi. Vår målsättning är att minst 10 procent av Sveriges elbehov ska komma från solen år 2030, men för att det ska bli möjligt måste även boende i flerbostadshus ha möjlighet att skaffa solceller.

Detta är en rättvisefråga. Det borde vara självklart att alla får samma möjlighet att producera förnybar energi till lika ekonomiska villkor, oavsett om du bor i villa eller lägenhet.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan

Johan Skoglund, vd JM

Johan Öhnell, vd Solkompaniet

Maria Richtnér, t f vd Telge Energi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons