Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det bästa är om privata ägare tar över skidtunneln

Annons

Marcus Åsling skriver att ledarsidan har ändrat linje angående skidtunneln. Man är i princip emot kommunal kommersiell verksamhet utan koppling till kärnverksamhet, men det är inte konstruktivt att upprepa mantrat ”vad var det vi sa”, nu när skidtunneln går dåligt ekonomiskt.

Marcus Åsling: Bräcke kommun måste göra det bästa av skidtunneln (4 februari)

Nu har trots allt Bräcke kommun startat och driver Mid Sweden 365 varför man måste göra det bästa av tunneln.

I början hade man som vanligt glädjekalkyler, och investeringen blev dyrare än väntat. Åsling skriver att man har gått in med lån på 4 miljoner kronor och nu ägartillskott på 2,5 miljoner.

Emellertid gick man mycket tidigt in med 9 miljoner för att täcka underskott och sedan med 20 miljoner, som var samma summa som kommunens underskott i kärnverksamheten och som fick täckas med besparingar. Kommunen svarade att det inte var samma pengar (!?) utan olika konton, precis som om kommunen skulle ha andra pengar än skattemedel.

Åsling uppger att förbättringar skett. Det är lättare att komma i kontakt med stugägare för övernattning och hemsidan och varumärket har fått sig ett lyft.

Lysande! Är det en lista på telefonnummer till folk som kan hyra ut? Hur kan varumärket ha fått sig ett lyft när skidtunneln har alldeles för få besökare och stora ekonomiska problem?

Åsling anger att en lösning kunde vara att man lyckas rekrytera fler externa styrelseledamöter samt att Mid Sweden 365 får ytterligare två år på sig för att nå lönsamhet. Ytterligare blödning av kommunala medel förordas alltså.

Det som behövs är emellertid många fler skidåkare i tunneln. Därför bör man omedelbart lägga projektet i malpåse, och på allvar locka privata ägare att ta över och driva skidtunneln. Intresset har tidigare inte funnits av ekonomiska skäl, men kan kanske komma om man erbjuder den som tar över att få tillgång till hela verksamheten till ett mycket attraktivt pris.

De pengar som hittills investerats är ändå för kommunen förlorade. Vinsten för kommunen blir då i stället att det finns en skidtunnel som fungerar och är uppskattad och som kommer att lyfta kommunens namn, utan att man själv står som ägare.

Eje Åhlander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel