Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det borde vara naturligt att barn och unga får röra på sig i skolan

Den ökande hälsoklyftan är en av vår tids stora samhällsutmaningar. Många mår bra, men allt fler mår sämre och samhället får ökade kostnader för sjukförsäkring och sjukvård.

Forskning visar att det bästa och mest kostnadseffektiva sättet för att få fler att må bättre är att fler deltar i idrott och fysisk aktivitet. Det finns starka samband mellan fysisk aktivitetsnivå och ett stort antal hälsoaspekter, allt från självskattad hälsa till olika riskfaktorer för till exempel fetma. Mer än 50 procent av befolkningen i Jämtlands län är överviktig eller fet! Dessutom ligger vi över genomsnittet vad gäller högt blodtryck och diabetes.

Att få röra på sig borde vara en lika naturlig del för barn och unga som att lära sig läsa och studera matematik.

För att minska hälsoskillnaderna, både under barndomen och sedan i vuxenlivet, är det särskilt viktigt att alla barn utvecklar förståelse för rörelse. Vi vet också genom forskning, att rörelse i skolan även bidrar till ökad koncentrationsförmåga och bättre betyg i alla ämnen. En skolidrottsförening med vuxenstöd på varje skola skulle kunna göra skillnad.

Idrotten samlar och förenar människor med olika bakgrund. För barn och ungdomar som kommer till Sverige är det ofta när de rör på sig tillsammans med andra som de får sina första och bestående intryck av livet i det nya landet. Aktiviteter stjäl för en stund fokus från svåra erfarenheter och stärker fysiskt och psykiskt. I gemenskap med andra finns förutsättningar att forma en positiv framtid här i landet.

För att möjliggöra ett gott liv för alla är det nödvändigt att rörelseförståelse blir en integrerad del av uppväxten. Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund (JH IF) anser att kunskapen om hur ett rörelserikt liv i alla åldrar förbättrar folkhälsan behöver öka i samhället.

Vi vill att kunskapen om att rörelseförståelse är en viktig faktor för framtida hälsa ska öka hos förskole- och grundskolepersonal. Det ska införas mål för kunskap och rörelseförståelse i läroplanen för förskolan och grundskolan. Minst 60 minuters rörelse varje dag ska införas under skoldagen utöver undervisning i idrott och hälsa.

Skolgårdar, skollokaler och andra utemiljöer ska utformas, utrustas och upprustas så att de stimulerar och är tillgängliga för rörelse och idrott. En skolidrottsförening med vuxenstöd ska finnas på varje skola.

Så alla föräldrar; tala med rektorn vid er skola och framför att ni tycker skolan ska starta ett skol-IF! Vi, JH IF och Sisu idrottsutbildarna, hjälper gärna till.

Ni vuxna och äldre: Vi ser hur sjukskrivningar ökar och att en stor andel i denna grupp är kvinnor i familjebildande ålder. Det är en samhällsutmaning inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. Ett av de bästa recepten är fysisk aktivitet. En av idrottsrörelsens styrkor är, att vi erbjuder regelbundenhet och kontinuitet, vilket ger en känsla av sammanhang och får människor att må bra både fysiskt och psykiskt. Vi behöver få fler vuxna att börja röra på sig.

Om fler vuxna och äldre är mer fysiskt aktiva och tränar mer, skulle många få en höjd livskvalitet och samhället skulle spara mycket pengar. Samverkan mellan arbetsplatser, äldreboenden, pensionärsorganisationer och idrottsföreningar skulle främja fler friska år i livet.

JH IF vill att idrottsrörelsen ges möjlighet genom ett förstärkt offentligt stöd att utveckla föreningsidrott för vuxna och äldre. Fysisk aktivitet på recept är en metod som Region Jämtland Härjedalen ska satsa ytterligare på.

Det är snart valår. Är ni, region- och kommunpolitiker, beredda att tillsammans med idrottsrörelsen jobba för en bättre folkhälsa Jämtland Härjedalen?

Styrelsen Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel