Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det finns en universell kod för städers tillväxt

Ökad tillväxt, förbättrad allmänservice och en positiv befolkningsutveckling är utmaningar som präglat den senaste tidens mediala och politiska debatt, inte minst här i Jämtland.

Det faktum att allt fler människor väljer att flytta från landsbygden in till tätorter och städer genererar flera av dessa samtidsutmaningar, och fenomenet är inte på något sätt nytt eller regionalt. Det är förstås globalt.

Hälften av jordens befolkning har nu flyttat in till städer och detta verkar vara en utveckling som är svår att vända. Faktum är att det varje vecka flyttar ytterligare en miljon människor in till världens städer.

Men varför dras då allt fler människor till allt större städer, trots avskräckande avgaser, bilköer och trängsel?

Amerikanska forskare har studerat fenomenet ur en udda synvinkel, nämligen en matematisk.

Det visar sig att när städer fördubblas i storlek så ökar de sociala och ekonomiska faktorer som förknippas med stadens attraktivitet, inte med förväntade 100 procent, utan med hela 115 procent.

Utbudet av restauranger, fritidsaktiviteter, skolor och så vidare, inte bara fördubblas utan ökar alltså med ytterligare 15 procent. Även lönerna ökar med 15 procent.

Samhällets kostnader för infrastruktur, service etcetera visar sig vid en fördubbling i stället minska med samma siffra, 15 procent.

Detta universella skalningsfenomen har upptäckts i en stor, världsomspännande studie som genomförts av den kände amerikanske fysikprofessorn Geoffrey West och hans kollegor.

De studerade tusentals städer runt om i världen, och oavsett var i världen städerna var belägna, och trots stora kulturella skillnader, så framträder faktorn 1.15. Mönstret finns överallt.

Men verkar det då inte finnas nackdelar med en stadsflytt? Jo rimligtvis. Studien visar också att en flytt till en dubbelt så stor stad får negativa konsekvenser i form av till exempel ökad brottslighet, ökad trafik, ökade föroreningar och fler sjukdomsfall.

Även här motsvarande en extra ökning med 15 procent.

Man ska förstås vara kritisk inför varje försök att leverera enkla förklaringsmodeller till komplexa problem, men det är naturligtvis resultat som aktiverar tankarna.

Marcus Du Sautoy, matematikprofessor vid universitetet i Oxford, beskriver fenomenet som den universella koden för städers tillväxt.

Vi kan förstås fundera över om koden även gäller regionens tillväxt och vilka motdragen skulle kunna vara. De flesta byar, samhällen och städer vill växa, och kanske gäller koden även för Gäddede, Strömsund, Östersund och Stockholm.

Det är många som söker svaret på urbaniseringens paradox. Kanske är svaret just 1.15?

Håkan Wiklund

professor Mittuniversitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel