Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det kostar att ta emot fler flyktingar

Bosse Svensson (C) och Pär Löfstrand (L) försvarar sin uppgörelse med S och säger att de genom den hedrar Allianssamarbetet

Debatt: C och L vårdar Allianssamarbetet (16 november)

För oss moderater är det ett märkligt sätt att hedra ett samarbete. Det är lite som att den återkommande otrogne partnern i ett förhållande säger att det är för att rädda äktenskapet.

M har i flera beslut i kommunstyrelsen allt sedan oktober 2014 visat att vi har en annan åsikt i flyktingfrågan. I år gjorde vi det både i kommunstyrelsen i april och sedan vid de aktuella besluten för några veckor sedan. Vår ståndpunkt kan inte vara någon nyhet för den som följer lokalpolitiken.

C och L har träffat en överenskommelse med S utan föregående förhandlingar inom Alliansen. Det kan inte jämföras med handelspolicyn och tillväxtprogrammet som arbetandes fram i bred öppen diskussion mellan alla partier.

Vad gäller Biltema så tog de kontakt med tre partier, med kravet om att inte blanda in andra.

Att ta emot 200 extra flyktingar utöver vad staten bestämt, är att flytta utgifter från andra kommuner som då inte behöver uppfylla sin kvot och låter Östersunds kommuns innevånare betala notan.

Vi måste vara ärliga och uppriktiga med att det kommer kosta pengar. De bidrag vi fått av staten är baserade på de 115 personer som staten bestämt och vi moderater tycker vi ska ta emot.  

Efter två år i landet är tre av fyra beroende av kommunalt socialbidrag. Vilka andra områden i kommunen ska spara för att få fram de pengarna? I en tid då kommundirektören sagt vi ska spara 150 miljoner kronor?

Vi har stor brist på förskoleplatser, elevplatser i skolan och bostäder. Är det rimligt att flyktingar går före i bostadskön och tar majoriteten av nya bostäder? Bostäder som till stor del kommer betalas av socialförvaltningen?

Är det rimligt att flyktingar går före i förskolekön och får dagisplats före dem som samtidigt har arbeten? Är det så vi skapar tillväxt och sammanhållning i vår kommun?

Vi moderater vill ta emot de flyktingar staten bestämt vi ska ta emot. Ett antal som räknats fram utifrån vad olika kommuner kan klara av.

Vi vill ta emot det antal vi kan ta om hand på ett bra sätt och erbjuda jobb, praktik, skola, förskola och bostäder. Det är så vi skapar trygghet, sammanhållning och tillväxt i Östersund.

Pär Jönsson (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel