Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det satsas som aldrig förr på svensk landsbygd

I en tidigare artikel som jag skrivit vädjade jag efter att de andra ungdomsförbunden här i Jämtland också borde diskutera landsbygdsfrågorna i allt större utsträckning. Nu såhär i valtider har äntligen Muf och Cuf även de börjat diskutera politik och landsbygdens utmaningar, om än lite sent så är jag väldigt positiv till att vi nu kan börja föra en konstruktiv dialog.

Landsbygden står inför stora utmaningar de kommande åren och det krävs därför att vi investerar i kommuner och landsting, samt genomför konkreta reformer för utvecklandet av svensk gles- och landsbygd. Medans Moderaterna och Centerpartiet föreslår att skära ned med otaliga miljarder för kommuner och landsting, satsar istället Socialdemokraterna på att investera för framtiden. Moderaternas och Centerpartiets drivna politik skulle vara direkt missgynnsam för vårt stora län.

Vi i SSU är mycket stolta över den rejäla vändningen som skett i svensk landsbygdspolitik de senaste fyra åren. Nu, med en Socialdemokratiskt ledd regering satsas det som aldrig förr på svensk landsbygd, låt mig ge några exempel:

·  Man satsar 420 miljoner kronor för att stärka den statliga närvaron i hela landet genom att bygga ut servicekontor samt påbörjat en omlokalisering av statliga myndigheter.

·  En satsning med 5 miljarder kronor på utbyggnad av bredband i hela landet.

·  En förstärkning av Norrlandsstödet med 100 miljoner kronor för att stärka de norrländska mjölkbönderna.

·   En satsning på 2 miljarder kronor redan i år på att sänka kostnaderna för att anställa sin första medarbetare genom något som kallas för ”Växa-stöd”.

·  Utökat och permanentat stöd till kommersiell service på glesbygd

·  Nattåg till JämtlandMånga bra reformer har genomförts för utvecklandet av landsbygden, men vi är långt ifrån klara. Det krävs bättre fördelningsnycklar i det kommunala skatteutjämningssystemet. Det är inte rimligt att den primära kommunalskatten är mer än 6 kronor högre i Ragunda än vad den är i Solna som har en av de lägsta kommunalskatterna. Kommunerna bör inte beskattas hårdare på grund av geografiskt läge.

Vi måste även se över strandskyddet för att göra det möjligt att bygga strandnära på landsbygden. Det hade därför varit fördelaktigt om kommunerna fick större inflytande över vilka strandområden som ska bevaras.

Rekryteringsutmaningarna är enligt Arbetsförmedlingen större utanför storstadsområdena, det krävs därför en särskild satsning för att stärka kompetensförsörjningen på landsbygden. En reform som avskrivet studielån för dem med relevant akademisk utbildning som bosätter sig i landsbygdskommuner är därför en av alla viktiga landsbygdsreformer som SSU står bakom.

Den 9 september står svenska folket inför ett vägval mellan en politik driven av högern där man prioriterar sänkta skatter för de allra rikaste och, om moderaterna får som de vill, skär ned på landsbygden med 3.7 miljarder kronor de närmaste tre åren. Eller så kan man rösta för en Socialdemokratisk ledd regering som kommer fortsätta sin kamp för rättvisa villkor i hela landet. En kamp för att få Sverige att hålla ihop och fortsätta i den goda riktning som den hittills drivna landsbygdspolitiken har fört oss mot. SSU viker inte en tum i kampen att bekämpa klyftorna i samhället och för att hela Sverige ska leva, något vi inte bara tänker kämpa för vart fjärde år. Jag hoppas innerligen att Cuf och Muf också kommer att ta den kampen även dagen efter valresultatet har spikats.

Simon Sätherberg, vice ordförande i Jämtlands läns SSU-distrikt  

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel