Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Digital undervisning i stor skala är möjligt – vi kommer att klara det trots stora utmaningar

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Stora delar av den jämtländska skolan har gått över till distans- och fjärrundervisning. Många barn, elever och studenter studerar hemifrån, och det kan bli fler.

Till alla elever, föräldrar, lärare, skolledare och skolhuvudmän i Jämtland som blir berörda vill den svenska edtech-branschen därför säga två saker.

Det första: Digital undervisning i stor skala är möjligt – vi kommer att klara det.

Det andra: Vi som arbetar med att leverera de tekniska lösningar som behövs för att bedriva digital undervisning runt om i Sverige kommer göra allt vi kan för att det ska fungera så bra som möjligt.

Samtidigt behöver vi ha beredskap för att de kommande veckorna inte kommer att bli enkla. Att så många på samma gång går över till distans- och fjärrundervisning ställer stora krav på rätt tekniska förutsättningar för lärare, elever och skolor.

Eleverna behöver en tillräcklig och driftsäker bredbandsuppkoppling hemma, och de behöver veta hur olika programvaror ska användas. Lärarna behöver stöd i hur de bäst bedriver undervisningen. De jämtländska skolorna behöver få tid på sig att sätta upp de rutiner de behöver för att organisera för hemundervisning – analog som digital.

Det kommer också uppstå stora utmaningar för oss som leverantörer, och för den tekniska kapaciteten i våra produkter och tjänster.

Medlemsföretagen i Swedish Edtech Industry har beredskap, och har i flera veckor arbetat med en rad åtgärder för att underlätta skolsystemets omställning:

● Förstärkt supportkapacitet och utökad teknisk kapacitet, till exempel kraftfullare servrar.

● Många medlemsföretag erbjuder sina digitala tjänster kostnadsfritt terminen ut och arbetar hårt för att hjälpa och installera alla nya användare.

● Produktion av filmer, guider och instruktioner som ett stöd för lärare som ska undervisa online.

Om vi har tålamod och tillit till varandra, och förståelse för att detta är en extraordinär situation, så kan svensk skola gå stärkt ur den här krisen.

Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel