Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Duved är en olämplig ort för nya landsbygdsprojekt

ÖP den 28 juli innehåller två artiklar som tillsammans ger en bra bild av hur fördelningen av offentliga medel till den svenska landsbygden ser ut. Den ena artikeln berättar om ett projekt med syftet att utveckla Duved till framtidens landsbygd. För att kunna åstadkomma detta disponerar projektledarna en budget på 20,5 miljoner kronor i form av offentliga medel.

I texten nämns förutom Åre kommun och Region Jämtland Härjedalen även sponsorer som Boverket, KTH, Linköpings universitet samt den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Den andra artikeln berättar att Ragunda kommun har fått en ny boulebana i Hammarstrand – alldeles gratis. Kommunen hade inte råd, varför några driftiga personer i bouleklubbens ledning istället vände sig till ett par lokala företag som ställde upp och byggde banan gratis. Byggkostnaden var ursprungligen beräknad till 70 000 kronor.

Läs även: Här formas framtidens landsbygd – projektledaren tror att ”Duvedmodellen” kan spridas till resten av världen

Jag anser att Duved är en högst olämplig ort för ett projekt som ska utveckla framtidens landsbygd. Hela bygden kring centrala Åre är nämligen med all dess dynamiska turistindustri inte på något sätt representativ för den svenska eller jämtländska landsbygden. Årebygden spelar i en alldeles egen division med alldeles egna och unika förutsättningar. Det nämns till exempel i artikeln att invånarantalet i Duved har ökat med över 300 personer sedan 2017.

Jag hade haft större förståelse för projektet om det hade startats i Gäddede, Valsjöbyn, Backe eller varför inte Bispgården. På dessa orter finns den typiska landsbygdsproblematiken, så som den ser ut i hela Norrlands inland, men även på många ställen i södra Sverige, till exempel i Blekinge.

Läs även: Kommunen hade inte råd – då klev företagarna in • Här är nya boulebanan i Hammarstrand

Samtidigt krävs det ingen speciellt livlig fantasi för att förstå varför Årebygden på detta sätt kan klösa åt sig 20 miljoner kronor av allmänna medel till ett utvecklingsprojekt som förefaller mer än lovligt löst i kanterna. Åre är glassigt och populärt. Dessutom torde det inom de ovan nämnda sponsrande myndigheterna och lärosätena finnas inflytelserika personer med egna kontaktytor och intressen i Åre, till exempel i form av fritidshus. Sådant brukar spela roll för var pengarna hamnar.

På motsvarande sätt har jag heller inga problem att förstå varför det inte regnar någon statlig manna över de boulespelande pensionärerna i Hammarstrand. Till skillnad från Åre är Ragunda av intresse för rikspolitiken enbart i form av elkraftleverantör. Heder åt boulespelarna i Hammarstrand som tillsammans med de lokala företagen löste problemet utan offentliga allmosor.

Jag ser redan nu fram emot den oberoende utvärdering som rimligen måste göras när 20-miljonersprojektet i Duved är slutfört. Och varför då inte som en jämförelse samtidigt baka in boulebanan i Hammarstrand i utvärderingen. Jag blir inte ett dugg förvånad om den senare satsningen då visar sig ha gett större positiva effekter på det omgivande närsamhället än projektet i Duved.

Björn Lundbeck, Böle, Bispgården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel