Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ekobyn en unik möjlighet för hållbart byggande

För att skapa det ekologiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt hållbara samhället behövs arenor för utveckling där nya hållbara lösningar kan prövas testas och visas i full skala. En sådan arena håller nu på att byggas upp i Östersund i samverkan mellan Mittuniversitetet, Jamtli, kommuner, företag och andra aktörer.

Genom initiativet Jamtli Living University (JLU) har Jamtli och Mittuniversitetet skapat ett nätverk för dialog mellan regionala och nationella samhällsaktörer (akademi, näringsliv, kultursektor, offentlighet och allmänhet). Nätverket JLU är ett verktyg för hållbar samhällsutveckling som förenar det bästa med traditionellt byggande och boende med framtidens hållbara samhällsbyggande.

Som ett led i detta nätverkssamarbete planeras nu nytt område i Östersund som vi kallar för Living University. Denna arena utgör en plattform för ett ömsesidigt lärande och kunskapsskapande mellan intressenter som bor och arbetar i området i dialog med Jamtli, företag, akademiker, lärare och studenter.

Den geografiska placeringen är en väsentlig del av konceptet JLU. Det pågår för närvarande en konstruktiv dialog mellan Mittuniversitetet, Jamtli och Östersunds kommun om vilka områden som kan vara lämpliga. Detta i syfte att gemensamt finna en långsiktigt hållbar lösning.

I den förstudie som pågår samlas praktiker, akademiker, studenter och en intresserad allmänhet kring de frågor om hållbarhet som har blivit alltmer betydelsefulla i vår tid och för vårt framtida boende. JLU driver frågor om byggande och boende med låg miljöpåverkan, hög grad av självförsörjning och gemenskap.

Denna livsstil förväntas bidra till samhällsförändringar i en stadsnära miljö och att bygga broar mellan stad och landsbygd. Utöver de tekniska och arkitektoniska lösningar som skapas kommer även planering för livsmedel, transporter, hälsa, beslutsfattande och socialt umgänge att integreras.

Representanter från Mittuniversitetets båda fakulteter HUV (Humanvetenskap) och NMT (Naturvetenskap, Medier och Teknik) är tillsammans med universitetets hållbarhetskoordinatorer involverade i processen med de frågeställningar som är relevanta att följa i projektet. Detta i syfte att definiera, problematisera och främja framtidens hållbara byggande och boende.

Forskarna har bidragit med perspektiv från nio ämnen (med inriktningar): byggnadsteknik (hållbart byggande), ekoteknik, företagsekonomi, nationalekonomi (fastighetsekonomi), turismvetenskap, statsvetenskap (genusvetenskap), kvalitetsteknik, hälsovetenskap (folkhälsa) och psykologi (miljöpsykologi).

Vi som är forskare och lärare vid Mittuniversitetet ser JLU som en unik möjlighet att i samverkan med kommuner, näringsliv och andra intressenter bygga och sprida kunskaper om hållbart samhällsbyggande och genom goda exempel utveckla vår region till ett regionalt, nationellt och internationellt föredöme inom detta område.

Lars-Åke Mikaelsson, universitetslektor byggnadsteknik (Koordinator JLU NMT-fakulteten)

Lovisa Högberg, universitetslektor nationalekonomi (Koordinator JLU HUV-fakulteten)

Christer Hedlund, universitetslektor kvalitetsteknik

Maria Warne, PhD hälsovetenskap

Kerstin Weimer, PhD psykologi

Torbjörn Skytt, forskande adjunkt ekoteknik

Sepideh Razavi, hållbarhetskoordinator Campus Östersund

Nils Nilsson, prefekt institutionen för ekoteknik och hållbart byggande

Itai Danielski, universitetslektor byggnadsteknik och ekoteknik

Jonas Jonasson, forskande adjunkt byggnadsteknik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel