Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Elda inte upp vedspisförslaget

"Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor." (Citerat från Naturvårdsverkets hemsida.)

När vi eldar i våra gamla vedspisar och kaminer som inte har någon typ av filter eller annat som begränsar de farliga ämnena, släpps partiklar ut; sot, polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och dioxiner. Dessa ämnen kan leda till problem och sjukdomar i bland annat andningsvägarna och hjärt- och kärlsystemet.

Sot är mörka partiklar som bildas vid ofullständig förbränning, framför allt vid vedeldning men även från dieselmotorer. Det har starka kopplingar till främst hjärt- eller luftvägssjukdomar.

Ämnet PAH är ett cancerframkallande ämne. 

Dioxiner har man sett i forskning kan påverka utvecklingen av våra hjärnor och nervsystem och ger beteendestörningar, påverkar immunförsvaret, hormonsystemet och fortplantningen.

Enligt forskning så dör det över 1 000 personer i förtid i vårt land av utsläpp från eldning, och de som är mest utsatta är våra barn och äldre samt personer med astma, kol och andra sjukdomar i andningsorganen.

Sotet har en stor klimatpåverkan, dels absorberar det ljus, vilket gör att när det kommer till atmosfären så har det en värmande effekt som driver på växthuseffekten. Forskning visar också att sotet lägger sig på Arktis isar vilket påskyndar issmältningen och orsakar klimatstörningar i hela världen. 

Den största källan till utsläpp av sot, som svarar för cirka en tredjedel av utsläppen, är användningen av ved för att värma upp bostäder och lokaler. Utsläppen har ökat med drygt 30 procent sedan år 2000. Utsläppen av sot ökar framför allt från vedeldning i jord- och skogsbruksfastigheter.

Ved är ett förnybart bränsle, med mindre klimatpåverkande utsläpp än fossila bränslen. Fördelarna är många, om man använder sig av Naturvårdsverkets eldningsråd, håller sig till kamin eller vedspis med CE-märkning samt att en prestandadeklaration finns: 

- Mindre hälsoskadliga utsläpp i din närmiljö

- Bättre för klimatet

- Bättre för plånboken 

Att elda med ved på ett miljövänligt sätt är en enkel insats som var och en kan bidra med för att begränsa klimatförändringarna.

 Anna Andrée,  Vattudalens Naturskyddsförening Strömsund

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel