Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Elin Lemon (C): Alla partier bör ta tag i de sexuella kränkningarna

Den starka aktionen #metoo pågår – kvinnor vittnar om sexuella kränkningar, övergrepp eller våldtäkter som länge tystats ner. Skådespelare, jurister och nu senast den gruppering jag tillhör, kvinnor i politiken.

Ingen lämnas oberörd, inget politiskt parti undkommer – detta är en del av det svenska samhället en kultur som tystats och länge varit accepterad i det dolda. Nästan hälften av alla unga tjejer har varit med om att någon på nätet försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll när de inte velat det. Det är fyra gånger vanligare att en tjej har råkat ut för det än att en kille gjort det.

Under #imaktenskorridorer beskriver kvinnor sina upplevelser. Många vittnar om sina händelser från ungdomsförbunden, vilket jag kan relatera till.

Minns själv som aktiv i ungdomsförbundet en incident som närmast går att beskrivas som våldtäktsförsök. När jag berättade om det blev jag lugnad med orden ”jamen han är sån”, ett svar som många kvinnor fått genom alla tider i samhället.

Mest utsatta för sexualbrott är unga kvinnor 16–24 år. År 2015 uppgav 9 procent av dem att de utsatts för sexualbrott under året, det här är på riktigt och händer just nu i hela samhället. #metoo är ingen internettrend som flyger förbi, det är den rörelse som påbörjats för att uppmärksamma den rådande kultur som finns i samhället på djupet. Mellan 2010 och 2016 har det anmäls drygt 51 sexualbrott om dagen. Läget är allvarligt.

Tittade igenom de 1 641 underskrifterna från min bransch, kvinnor i politiken. Ser flera underskrifter från politiker jag känner från länet. Jag uppmanar mitt eget parti och er andra partier att ta tag i de obekväma och otäcka med sexuella kräkningar i vår bransch.

Just nu jobbar samtliga partier i länet med listor till riksdag, region och kommunvalet. Se till att vi erbjuder kandidater till våra politiska församlingar med respekt för kvinnor och att vi tillsammans jobbar för samhället. Det är medborgarna som ger sina röster till partierna, låt oss ge medborgarna politiker som står för jämlikhet och jämställdhet utan sexuella kräkningar i valet 2018.

Framtiden ser ljus ut, nu tar vi tag i problemet.

Elin Lemon (C) oppositionsråd Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel