Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En förlorares epilog i Långforsdebatten

Först mina gratulationer till alla som verkat för en utrivning av Långforsens kraftverk.

Undertecknad hade önskat sig ett helt annat beslut där man levt upp till det man hela tiden sagt sig förespråka, nämligen att de närboendes synpunkter är avgörande. Det kunde man inte leva upp till, vilket måste accepteras, och i stället får vi blicka framåt och gå vidare i livet.

Trettio års strid är över – Jämtkraft river ut Långforsens kraftstation och låter forsen flyta fritt: ”Tufft beslut i ett konfliktfyllt läge” (11 februari)

En grundläggande regel för denna typ av bearbetning är att man förstår hur det aktuella beslutet tillkommit. För detta krävs kunskap. I detta fall information om vilka överväganden som gjorts, vilka beslutsalternativ som funnits och slutligen motiv till det valda alternativet.

Detta hade vi förväntat oss få höra vid presskonferensen. Av detta blev intet utan i stället en förvirrande uppvisning i desinformation och mörkläggning. En stämning av ”härtill är jag nödd och tvungen” präglade framträdandet. Här några svårtolkade citat med mina kommentarer:

”Det finns inget rätt eller fel”. Man blir orolig, styrelsen måste väl tro att man fattar ett riktigt beslut i ett så viktigt ärende.

”Inte heller någon vinnare”. Besynnerligt att inte kunna inse att det finns vinnare såväl som förlorare. Läs och lyssna vad media förmedlar så kanske insikten om detta infinner sig.

”Utifrån rådande samhällsklimat måste Jämtkraft agera så här”. Detta uttalande är hämtat ur den politiska floskelsamlingen och till intet förpliktigande. Vad avses med detta uttalande?

”Beslut utifrån en låst situation”. Tydligen gick inte vd:s storstilade och omtalade plan för Långforsen, accepterad av båda parter, att realisera på grund av denna låsning och då infinner sig tre mycket viktiga frågor som kräver svar: Fanns det verkligen en plan? Hur var den i så fall utformad? Vem eller vilka stod för låsningen?

Styrelsens val att inte hålla sig till fakta när beslutet kommunicerades ut var förödande för den lokala läkningsprocessen.

För alla närboende, som efter överenskommelsen 2012 mellan Jämtkraft och byborna helhjärtat stött en renovering och nu känner sig svikna och överkörda, anser jag att styrelsen, på lämplig plats, delger relevanta fakta runt beslutsfattandet och svarar på frågor.

Centerpartiet, som enligt min bedömning stått i dirigentpulten och haft ett avgörande inflytande, har naturligtvis en given plats vid ett sådant arrangemang.

Vid en händelse av denna dignitet borde allt detta vara en självklarhet. Intill dess att denna information är genomförd kommer Jämtkrafts styrelse för mig och många andra vara sinnebilden för de tre F:en; flathet, feghet och falskhet.

Jan Strand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel