Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Eva Hellstrand (C): Patientsäkerheten hotas om patienterna inte vågar besöka oss

Jag ser i media att sjuksköterskorna inte är nöjda med de svar de fick på sina frågor på allmänhetens frågestund i regionfullmäktige

Jag är ledsen över att ni inte upplever att ni fått svar på era frågor. Det blir långa svar på komplexa frågor och då kan svaren upplevas som otydliga trots att syftet var att ge bakgrund och förklaring.

Patientsäkerhet handlar om att patienter inte ska skadas i samband med hälso- och sjukvårdande åtgärder eller på grund av att vården inte genomför de åtgärder som behövs med hänsyn till patientens tillstånd.

Det alltså svårt att prata om patientsäkerhet som en enskild företeelse utan den påverkas av en mängd faktorer. Tillgänglighet, kontinuitet, kvalitet, säkerhet, arbetsmiljö och effektiv hälso- och sjukvård, alltsamman hänger ihop.

Inom Region Jämtland Härjedalen jobbar vi kontinuerligt med systematiskt patientsäkerhetsarbete. Detta för att på ett sätt är patientsäkerheten alltid hotad. Det ligger i verksamhetens natur. Vi behöver alltid jobba med att förbättra patientsäkerheten och avvikelser och lex maria-anmälningar är de absolut viktigaste verktyg i detta.

Sedan pandemin började ser vi inget som indikerar att patientsäkerheten försämrats – inte heller under sommaren. Den absolut största risken för patientsäkerheten är att de som är i behov av vård inte vågar besöka oss!

Jag förstår också att missnöjet med svaren till stor del handlar om arbetstidsmodellen. Inför de lokala förhandlingarna i början av 2020 var både facken och arbetsgivaren överens om att ”Östersundsmodellen” skulle ses över. Arbetsgivaren ville också se över övriga avtal med syfte att teckna ett arbetstidsavtal med enhetliga anställningsvillkor för alla berörda.

Både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna ville teckna ett nytt lokalt avtal. Det accepterades av facken. Under förhandlingarna var parterna överens i många delar men det fanns också saker man inte accepterade från vardera sida. Konsekvenserna av att inte teckna avtal diskuterades också.

Men det var ingen parts beslut att återgå till AB, det är vad som gäller enligt regelverket då de lokala parterna inte tecknat kollektivavtal. Nu pågår nya förhandlingar vilket jag välkomnar.

Blandade reaktioner efter regionens personalsatsning: ”Positivt men orättvist” (17 oktober)

Något som däremot var ett beslut godkänt av regionens politiker var beslutet i slutet på förra mandatperioden att går från arbete två helger av fem till varannan helg. Där försöker vi nu med ett steg i taget återgå till två av fem.

Hälso- och sjukvården kommer att förändras och förändring är jobbigt. Vi har en stor nackdel i och med vår ekonomiska situation. Jag är dock helt övertygad om att det bästa vi kan göra för att säkerställa såväl patientsäkerhet som en bra och utvecklande arbetsmiljö framgent är att fortsätta jobba för en hållbar ekonomi i balans.

Eva Hellstrand (C) regionstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel