Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fågeljakten har hamnat i kläm

Fågeljakten med stående fågelhund har i Jämtland hamnat i kläm mellan rennäringen, älgjakten och Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Länsstyrelsen har valt att hänga upp sina beslut om att stänga av statens marker för fågeljakten med stående fågelhund med hänvisning till att ”lösspringande fågelhund efter ripa är relativt arealkrävande jaktform” samt ”När sådan jakt bedrivs undviker renarna dessa områden”.

Vidare hänvisar länsstyrelsen till älgjakt och säkerhet: ”När flera jaktlag jagar på samma jaktområde uppstår en rad säkerhetsaspekter” och man stödjer sig på § 27 i jaktlagen (Jakten ska bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara).

Här svarar länsstyrelsen om fågeljakten

Inför framtiden behöver vi tillsammans genom dialog och vetenskap, i stället för gissningar, komma fram till lösningar som bygger på fakta innan beslut.

Med ovan nämnda vill jag att länsstyrelsen tydliggör följande:

• Hur störs renarna under jakt med stående fågelhund?

• Om de störs, hur stor är störningen?

• Vad är relativt stora arealer?

• Vilka bevis finns för att renar inte återvänder till områden de varit i på grund av fågeljakt med stående fågelhund?

• På vilket sätt skiljer sig älghundens drev av älg, som lätt kan bli ren i stället, mot den stående fågelhundens påverkan på renarna?

• På vilket sätt utsätts vilt, människor och egendom för fara vid jakt på älg med lösspringande älghund och fågelhund i samma jaktområde?

Här önskas fakta, med evidens, och inte allmänt tyckande.

• Vad är det som gör att länsstyrelsen konsekvent undviker dialog med fågeljägare?

• När kan representant från fågelhundsjägarna, till exempel i form av Svenska Jägarförbundet, vara med vid inventeringar av ren i syfte att öka förståelsen för länsstyrelsens beslut om avlysningar på grund av ren?

Jag efterlyser en aktiv dialog mellan renägare, Länsstyrelsen Jämtland, älgjägare och fågeljägare för en gemensam syn och lösning på avlysningar som bygger på erkända fakta.

Svenska medborgares möjlighet att använda våra marker (statens) för rekreation som vandring, fiske, jakt, med mera, hindras av bristande dialog till lösningar mellan berörda parter.

Länsstyrelsens agerande i denna fråga är absolut en fråga för Europadomstolen.

Jim Vejby, jägare med stående fågelhund i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel