Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Federley (C): De gröna biodrivmedlen livsviktiga för grön omställning

På onsdag 17 januari beslutar EU-parlamentet om hur man anser att unionen ska lyckas ställa om till mer förnybart. Att minska de fossila utsläppen från energiproduktionen är ett viktigt arbete och andelen förnybart måste höjas i hela Europa. Däremot måste vi ta kampen för den svenska skogen som klimateffektiv resurs, som hotas från flera håll.

I dag används biobränslen i omfattande utsträckning i Sverige. I princip har hela vår strategi för att bli fossil oberoende grundat sig på stora mängder förnyelsebar energi, inte minst från vårt hållbara skogsbruk. Av Sveriges yta är hela två tredjedelar skog. I Jämtlands län är det 3 467 000 hektar av ytan, vilket gör det till landets tredje största skogslän. Det ger många produkter, bara papper och pappersmassa exporterar vi årligen 12 miljoner ton till ett värde av 79 miljarder kronor.

Som centerpartist är jag övertygad om att vi måste minska våra utsläpp och runt om i världen måste vi bryta vårt fossilberoende. Då måste varje land ta tillvara de resurser som de har i sin närhet.

För svensk del är det skogen som har en enorm viktig roll att spela i den omställningen. Därför är det oförståeligt att vissa krafter i EU-parlamentet vill se stora försämringar när det gäller möjligheten att producera förnybar energi så som biodrivmedel från skogens produkter. På ren svenska innebär det att vissa drivmedel och vissa delar av träd inte längre kommer att räknas som förnybara. Under förevändningen att man inte vill att Europas skogar ska skövlas.

Att vilja EU-reglera för att rädda klimatet må vara en beundransvärd hållning, men den är kontraproduktiv och missar målet med hästlängder. Sveriges produktion av bioenergi och skogsbruk i övrigt leder inte till skövlade skogar. Mängden skog i Sverige ökar ständigt, trots en hög avverkningsgrad.

Tvärtom finns det mängder av goda exempel på att biodrivmedel baserade på grödor, såsom svensk etanol och talloljediesel, har god miljönytta och är ett fullgott och förnybart alternativ till fossila bränslen. En utfasning av produktionen av drivmedel från biomassa skulle leda till att allt fler fordon drivs med fossila bränslen, istället för de miljövänliga biodrivmedlen. Det vill säga tvärt emot vad vi vill uppnå. De enda vinnarna är fossila bränslen.

De gröna biodrivmedlen är och kommer att vara en livsviktig del i den gröna omställningen och att försvåra för dessa är inget annat än dumdristigt. Vi måste besvara krigsföringen mot svensk miljöpolitik och jag som förhandlare kommer att göra vad jag kan för att öka ambitionerna kring det förnybara samtidigt som vi fortsätter att se skogen som en resurs i det arbetet.

Fredrick Federley (C) Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel