Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fel väg att gå när kommunen skär ned på stödet till idrotten

Att Östersunds kommun behöver spara förstår vi. Men att skära ner på aktivitetsstöd (LOK-stöd) och anläggningssubventioner till idrotten med en femtedel är definitivt inte rätt väg att gå.

Varje dag idrottar tusentals barn- och ungdomar i Östersund. De leds av ungdomar och föräldrar som ger av sin fritid och drivs av glädjen i idrotten, gemenskapen och utmaningarna.

Forskningen är förkrossande tydlig i de positiva effekterna: fysiskt och psykiskt välmående, minskade sjukvårdskostnader, sociala färdigheter som att reglera känslor och hantera motgångar, ökade koncentrationsförmågor, minskad skolfrånvaro, minskad brottslighet och mycket mer.

Vi ser en oroande utveckling där barn och ungdomar sitter stilla allt mer. Mellan år 2000 och 2017 sjönk den fysiska aktiviteten med 24 procent för 14-åriga flickor och 30 procent för jämnåriga pojkar. Den lägsta andelen som når behovet av daglig fysiskt aktivitet är bland 15-åriga flickor, 9 procent. Högst andel är bland 11-åriga pojkar, 23 procent.

Jämfört med 34 procent i riket är det hela 55 procent av jämtarna i åldern 16–84 år som har övervikt eller fetma.

Det kostar vår region och kommuner miljarder årligen. Om vi inte vänder den här trenden kommer fler barn och ungdomar att må fysiskt och psykiskt dåligt.

Om föreningar tvingas höja sina deltagaravgifter för att kompensera för minskat stöd från kommunen kommer det troligen leda till att färre barn och ungdomar kommer till träning – särskilt de som har sämre ekonomiska förutsättningar – och att färre vuxna engagerar sig i föreningens verksamhet. Vi ser redan nu hur föreningarna kämpar.

Att Östersunds kommun först frågar föreningar om deras idéer och utvecklingsförslag, för att kort därefter dra undan den ekonomiska mattan för dem, är ett förödande sätt att samarbeta.

Tyvärr bekräftar forskning även att bristande ideell kraft oftast leder till mindre tillit för andra människor och ökad otrygghet i hela samhället. Här har regionens folkhälsorapport visat att denna trend är olyckligtvis alldeles för stark i länet och Östersund.

En av Östersunds kommuns viktigaste insatser är att locka besökare till idrottsevenemang inom kommunen - vilket är även en viktig ekonomisk intäkt. Detta är endast möjligt om både idrottskulturen och föreningslivet är stark inom kommunen; det räcker inte med bara kommunens egna medel. Ett förtroendegivande samarbete vore optimalt.

Låt oss tillsammans se på stödet till idrotten i Östersund som ett sätt att utvecklas och lösa de utmaningar som vi står inför. Idrottsrörelsen kan ge ökad livsmening, engagemang och hälsa till invånarna, i samarbete med kommunens förtroendevalda och förvaltning.

Det är mycket lätt att dra ett rött sträck genom olika kostnadsposter, men mycket klokare att identifiera vilka långsiktiga investeringar som kommer att leda till en starkare ekonomi och bättre hälsa i befolkningen.

Jan Bergström, ordförande Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Christer Engnér, vice ordförande

Karin Stolt Halvarsson, vice ordförande

Saloume Bazyan Pihl, styrelseledamot

Peja Lindholm, styrelseledamot

Karl Forslund, styrelseledamot

Ida Gustafsson, styrelseledamot

Ulrica Hellström, styrelseledamot

Peja Lindholm, styrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel