Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fler män måste engagera sig i kampen mot våldet

Det går en politisk tryckvåg över Sverige till följd av de senaste veckornas uppmärksammade mord på fem kvinnor på tre veckor. I snitt har 15 kvinnor om året mördats av män i Sverige 2017–2020. Det är mer än en kvinna i månaden.

Då pratar vi bara om det dödliga våldet. I Sverige utsätts var fjärde kvinna för våld av en närstående under sin livstid. Förövaren är oftast en närstående man. Mörkertalet beräknas vara enormt.

Det är dags att bemöta det paradoxala i att Sverige är ett av världens mest jämställda länder samtidigt som både nationella och internationella undersökningar tyder på att Sverige är ett av de länder i EU med högst förekomst av mäns våld mot kvinnor.

Sverige har utan tvekan gjort stora framsteg inom området jämställdhet, men den höga förekomsten av mäns våld mot kvinnor återspeglar en fundamental ojämställdhet mellan kvinnor och män och så länge kvinnor drabbas av våld i den höga utsträckning som studier återkommande visar, kan ingen verklig jämställdhet uppnås mellan könen.

Jämställdhet innefattar inte bara en jämn könsfördelning i hemmet och på arbetsplatsen, jämställdhet genomsyrar våra attityder, normer, värderingar och ideal och påverkar livsvillkoren för kvinnor och män.

Det är dags att ta ansvar för hur ens eget beteende i förhållande till partners, vänner och kollegor upprätthåller ojämlika attityder, normer, värderingar och ideal, och hur dessa, genom att upprätthållas, leder till att fem kvinnor mördas av män under loppet av tre veckor, samt att en av fyra kvinnor i Sverige utsätts för våld av en närstående man under sin livstid.

Det betyder statistiskt sett att du som läsare omges av flertalet kvinnor som utsätts för våld och av flertalet män som utsätter kvinnor för våld.

Just nu ljuder en högljudd debatt om mäns våld mot kvinnor och det livsviktiga i att fler män engagerar sig mot våldet. Men vad händer när debatten svalnar och mäns våld får verka i det tysta igen? Oavsett om ett helt kollektiv kan göras ansvarig för några individers våldshandlingar eller ej, bär alla män ett ansvar att aktivt ta ställning mot våld. Det är dags att som enskild man ta sitt ansvar för att tillsammans skapa förändring, för det räcker nu.

Organisationen MÄN har kämpat för att engagera män mot våld i snart 30 år. Och många män har engagerat sig. Men för att få till en verklig förändring måste många fler män våga ta tydlig ställning. Mäns röster saknas och behövs – varje man kan göra stor skillnad genom att rannsaka sig själv, säga ifrån och engagera sig – men vi måste agera tillsammans.

Sedan 2018 bedriver lokalgruppen MÄN Jämtland Härjedalen ett lokalt arbete för jämställdhet och mot våld. Varje medlemskap stärker vår gemensamma röst i kampen för jämställdhet och mot mäns våld – ditt stöd och engagemang spelar roll.

Vi välkomnar fler män att förändra och förändras med oss.

MÄN Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel