Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Folkrörelsen mot droger: Att känna samhörighet är viktigt nu – ta hjälp av folkrörelserna

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Svenskarna kallas ofta för världens mest ensamma folk. I den utmaning samhället nu står inför upplever sig många vara än mer ensamma än tidigare. Ensamhet har blivit så mycket tydligare nu när så många människor sitter i någon slags karantän. Men kan det komma något gott ur coronapandemin?

Forskning visar att ofrivillig ensamhet innebär en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning. Den ofrivilliga ensamheten ökar även risken för att drabbas av depression. Depressionen bland de äldre kan i sin tur ge en ökande alkoholkonsumtion.

I början av året publicerade Karolinska institutet en vetenskaplig artikel som visade att personer som får vård i livets slutskede upplever att kraftig smärta kan avta, helt eller delvis, om en annan människa är närvarande och exempelvis stryker den sjuke lugnande på armen.

Artikeln tog även upp hur skadligt det kan vara att bli bortvald i ett socialt sammanhang, att lämnas utanför aktiverar smärtsignaler i samma delar av hjärnan som när man gör sig fysiskt illa.

Tar då samhället hänsyn till ensamhet som en problemfaktor i arbetet för en bättre folkhälsa? Vi som är verksamma i länets folkrörelser anser att det finns mycket att göra.

Vi månar om människors hälsa under en pandemi, men vi måste även stötta upp då de sociala funktionerna sviktar. Vi menar att det finns ett starkt civilsamhälle av intresse-, kultur- och idrottsföreningar samt studieförbund som kan ha en förebyggande verkan när människor känner samhörighet.

Civilsamhället är en stor anledning till att Sverige står starkt, därför måste civilsamhället fortsatt vara starkt.

Var tionde person över 75 år träffar inte anhöriga eller vänner mer än ett par gånger i månaden, många har mist sin livskamrat. Därför har seniororganisationerna tillsammans med de två största studieförbunden de samarbetar med utformat ett studiematerial i syfte att bryta isoleringen bland äldre.

På studieförbunden får människor möjlighet att lära genom hela livet, utvecklas och lära tillsammans med andra människor.

På samma sätt är det givetvis av vikt att det nu satsas medel för att studieförbunden och övriga aktörer inom ideella sektorn får möjlighet att hjälpa till att bygga upp samhället under och efter den pågående krisen som är.

Den pandemi vi nu står inför har fått civilsamhället att ställa om, men vi har en lång bit kvar då inte alla har kunskapen som krävs för att mötas digitalt. Det är en stor utmaning för alla inom civilsamhället, men även där kan man få hjälp av de studieförbund man samarbetar med. Vi inom Folkrörelsen mot droger finns till för er!

Fakta:

Mobilisering mot droger

Mobilisering mot droger är en bred samverkan mellan myndigheter, frivilliga och idéburna organisationer, samfund och arbetsmarknadens parter. Arbetet leds av förtroendevalda från Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner. Arbetet samordnas av Region Jämtland Härjedalen.

Folkrörelsen mot droger

Folkrörelsen mot droger i Jämtlands län är ett nätverk bestående av ideella och idéburna organisationer och näringslivet som tillsammans arbetar för att minska användandet av droger och främja den psykiska hälsan för att skapa ett tryggt och attraktivt län. Nätverket är en självständig del i länets samlade arbete mot droger – Mobilisering mot droger.

Folkrörelsen mot droger Jämtlands län:

Attention Jämtland Härjedalen, Carita Eriksson

Brunflo IF, Annica Oskarsson

CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Thomas Andersson

Frivilliga samhällsarbetare, Carina Burman

Frösö IF, Torbjörn Ryman

Föreningen Tingshuset, Joakim Sandström

Hyresgästföreningen, Clas Alenius

Ica Supermarket, Thomas Kronlund

IFK Östersund, Rolf Ejvegård

IOGT NTO, Björn Sandal

JUNIS, Charlotte Henriksson

Jämtlands Basket, Peter Johansson

Jämtlands läns brukarråd, Roland Sundström

LO Mellersta Norrland, Per-Göran Skoog

Länsförsäkringar Jämtland. Anna Karin Lindeberg

MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, Kent Ivarsson

Nattvandring.nu, Nils Ivan Odelberg

NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Hans Ödmark

Nätverket 100 procent ren hårdträning Jämtlands län, Andreas Forss

Ope IF, Christer Thylin

PRO Jämtlands län, Leif Persson

RF-SISU Jämtland Härjedalen, Lena Jönsson

RFSL, Stina Boström

Röda Korset, Stefan Olsson

SKFP Pensionärerna, Britt Wikman

SPF Jämtland, Irene Vestberg

Studieförbundet ABF JH, Eva Malm

Studieförbundet Bilda, Göran Backlund

Studieförbundet Folkuniversitetet, Magnus Nordqvist

Studieförbundet Ibn Rushd , Maha Alhaddad

Studieförbundet KULTURENS, Joakim Sandström

Studieförbundet Vuxenskolan, Martin Björnwall

Svenska kyrkan, Jennie Nordin

UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, Johan Fridlund

Ytterhogdals IK, Leif Nilsson

Östersunds FK, Lasse Landin

Östersunds Ishockeyklubb, Nisse Höglund

KSAN - Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor, Leena Harake

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel