Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fontänhus bra metod vid psykisk ohälsa – nu behövs ett i länet

Behovet av ett så kallat fontänhus har inte minskat. Tvärtom vet vi att de psykiska ohälsotalen är höga i Jämtlands län.

Ensamhet, isolering och arbetslöshet är förödande och måste brytas. Skrämmande nog är det även många unga människor som mår dåligt bland länets invånare.

Debatt: Satsa på Fontänhus – en unik självhjälpsmetod vid psykisk ohälsa (12 december 2019)

Den yttersta konsekvensen av den psykiska ohälsan är när människor tar sitt liv för att man inte orkar leva längre.

Suicidtalen i vårt län är tyvärr bland de högsta i landet. År 2017 var Jämtlands suicidtal per 100 000 invånare 16,25 i jämförelse med riksgenomsnittet 11,82.

Men fontänhus är en beprövad psykosocial- och arbetsinriktad metod som vi vet fungerar. Medlemmar från olika Fontänhus runtom i Sverige vittnar om att deras klubbhus har fått dem att börja leva – och sluta försöka överleva.

De vill skapa unikt hus i Östersund för att lotsa drabbade av psykisk ohälsa till ett friskt arbetsliv (10 oktober 2019)

Grundtanken med fontänhus och den så kallade ”klubbhusmetoden” är att ta tillvara och utveckla människors friska sidor genom arbete och gemenskap. Medlemmarna i fontänhus deltar frivilligt i verksamheten.

När andra modeller ofta fokuserar på vad som är problematiskt och ser till vad som begränsar en individ, så är fontänhusens starka fokus på det som fungerar. Klubbhusets arbetsinriktade struktur – i kombination med att handledare och medlemmar arbetar sida vid sida – bidrar till återhämtning och medlemmarnas ökade tro på sin egen förmåga.

Fontänhusen har en inbjudande och inkluderande miljö där människor oavsett bakgrund, svårigheter och ålder kan delta. Deras unika atmosfär har visat sig vara ovärderlig för återhämtning hos fontänhusens medlemmar. Framför allt hjälper den människor att bygga sig en hållbar tillvaro där psykiska svårigheter inte längre definierar livskvalitén.

All fontänhusverksamhet drivs enligt 38 internationella riktlinjer, så varje nytt hus ska därför ackrediteras inom fyra år för att få kalla sig ett fontänhus. Kommuner, regioner och sponsorer kan på så vis känna sig trygg med att verksamheten är kvalitetssäkrad.

I Sverige finns det fontänhus på 13 orter och ett par tre stycken till är på väg att öppnas. Fontänhusen ingår i en världsomfattande organisation med nästan 300 fontänhus i drygt 30 länder. Världsorganisationens utbildningscentra utbildar handledare och fontänhusmedlemmar.

I Jämtlands län har fontänhusfrågan lyfts i många olika sammanhang till våra politiker; alltifrån medborgarmöten och föreläsningar till öppna brev i lokalpressen och ansökan om medfinansiering. En del glada tillrop har förekommit, men det är inte till någon hjälp. Det är politisk handlingskraft som behövs.

Hur kan våra politiker tveka när det finns en beprövad arbetsrehabiliteringsmodell som fungerar?

Vi vill se att man snarast öppnar ett Fontänhus i Jämtlands län!

Balans Jämtland – styrelseledamot Johanna Höst

RSMH Östersund – vice ordförande Alice Ekfjärd

Attention Jämtland Härjedalen – ordförande Marina Eriksson

Autism- och Aspergerföreningen Jämtlands län – ordförande Clara Witthoff

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel