Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: För många reumatiker är träning i varmvattenbassäng helt nödvändig

Annons

En undersökning som Reumatikerförbundet genomfört visar att på ett 20-tal platser har tillgången till träning i varmvattenbassäng försämrats de senaste två åren. Denna utveckling måste stoppas.

I så gott som samtliga fall har stängningen av bassängerna motiverats med kostnader kopplade till renoveringsbehov. Flera anläggningar som byggdes på 1960–1970-talen måste renoveras.

Genom att likställa effekten och nyttan av träning i varmvattenbassäng med annan träning väljer regionerna att prioritera rehabiliteringsformer som kostar mindre ur driftsynpunkt.

Tyvärr finns det en kvarvarande felaktig tro att moderna läkemedelsbehandlingar innebär att rehabilitering inte längre behövs. Forskning bekräftar att dessa läkemedel fungerar bra för en tredjedel av patienterna, hyggligt för en tredjedel men inte alls för en tredjedel.

För att få en bättre funktionsförmåga och minska sjukdomsbesvären krävs även fysisk träning och rehabilitering, till exempel genom träning i varmvattenbassäng. För de patienter som saknar bra läkemedelsbehandlingar fortsätter rehabiliteringen vara viktig.

Varmvattenbassängerna tillhandahålls av regioner och kommuner. Det finns också privata utförare. På de flesta platser får reumatikerföreningar och distrikt egna tider för att arrangera träning för sina medlemmar.

Varmvattenträning är en av de mest populära och uppskattade rehabiliteringsformerna, bland annat för att den avlastar knän och fötter. Muskler och leder tränas på ett skonsamt men effektivt sätt.

Vi är mycket tveksamma till de neddragningar som regionerna gör. Bostadsorten ska inte avgöra människors möjlighet att leva ett friskare och mer aktivt liv.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Catharina Blom, ordförande Reumatikerförbundet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel