Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Föreningen Långforsen svarar S: Om någon part har varit aktiv i processen så är det vi

Vi i Föreningen Långforsen har några kommentarer till att Socialdemokraterna i Östersund och Krokom vänder i frågan om Långforsen.

Socialdemokraterna vill restaurera Långforsens kraftverk – bäddar för ny politisk strid (13 februari)

Först och främst noterar vi att det verka råda en viss förvirring kring begreppet ”restaurera”. Det är det begrepp som vi har använt för att beskriva att vi vill återställa forsen till naturligt skick. Vi antar att när S nu pratar om att man vill restaurera Långforsen, så menar man att det är kraftverket som man vill restaurera till ursprungligt skick och inte forsen.

Vidare läser vi att Östersunds kommunalråd och Jämtkrafts ordförande AnnSofie Andersson (S) säger att de "i omgångar försökt få den lokala föreningen att visa sina kort, men ingenting händer därifrån".

Det är svårt att veta exakt vad Östersunds kommunalråd och Jämtkrafts ordförande menar med den formuleringen eftersom det inte är sant att ingenting händer. Vi skulle snarare säga att är det någon part som varit aktiv i att försöka driva processen framåt, så är det vi i föreningen Långforsen.

Vi i föreningen hade ett inledande möte med Jämtkraft, ledning och ägare, i november. Vi enades då om att vi hade ett flertal möten framför oss för att diskutera en överlåtelse alternativt försäljning.

Den 8 januari skickade vi vår respons på utredningen och värderingen till ledning, styrelse och ägare. Där lyfte vi ett antal frågeställningar som vi anser diskussionen måste börja med för att processen ska kunna gå vidare. Bland annat de olika tolkningar som går att göra av de relevanta lagtexterna i linje med gällande ägardirektiv, eftersom vi inte alls delar uppfattningen att en överlåtelse eller försäljning är en näst intill omöjlig process.

Detta har vi aldrig fått något svar på, ingen kommentar – ingenting.

Förra veckan fick vi höra om det ägarsamråd som artikeln tar upp, varpå vi i styrelsen skickade en ny skrivelse i fredags, där vi efterfrågade svar samt att få veta vad som händer med den utlovade processen. Det har vi inte heller fått någon respons på.

Slutligen vill vi påtala att vi gör en helt annorlunda läsning av den second opinion på Jämtkrafts utredning som Östersund Rådhus AB tagit fram. Vår uppfattning är att den inte alls styrker Jämtkrafts utredning utan tvärtom, att den är tämligen kritisk mot de slutsatser som Jämtkraft gör i sin utredning.

Styrelsen Föreningen Långforsen

Läs mer: En ny konflikt tornar upp sig kring Långforsen – Pär Löfstrand (L) : ”Slår mot Jämtkrafts varumärke”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel