Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Företagarna: Coronakrisen är förödande för kvinnors företagande

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Coronakrisen skördar allt fler företag och några av dem som drabbas hårdast är de branscher där företag till stor del drivs av kvinnor. Därför kräver Företagarna snabba åtgärder från regeringen och samarbetspartierna för att kvinnors företagande inte ska drabbas mer än nödvändigt under den här krisen.

I höstas tog Företagarna fram rapporten ”Kvinnors företagande” som visar att åtta av tio företag i hår- och skönhetsbranschen drivs av kvinnor. Andra branscher med stark representation av kvinnor är konsumenttjänster av olika slag, resebyråer och turism, detaljhandeln, reklam och bemanning.

Alla branscher ovan har drabbats extremt hårt av de inskränkningar i människors vardag som införts för att stoppa spridningen av influensaviruset.

Allt färre besöker frisörer och skönhetssalonger, resebyråernas orderböcker gapar tomma och butiker tvingas stänga på dagen. Företagens intäkter stryps och nyrekryteringar sätts på paus.

Knappt vart femte företag i Sverige leds av en kvinna. Här i Jämtlands län är siffran 15 procent.

Majoriteten är personalintensiva tjänsteföretag som i hög utsträckning påverkas av höga arbetsgivarkostnader, sjuklöneansvar och höga skatter. Men det är också företag som skapar jobb åt väldigt många människor.

Kvinnors företagande är inte bara en jämställdhetsfråga. Det är också en fråga om att frigöra innovation och tillväxt i hela landet. Regeringen behöver därför skyndsamt se över hur de kan hjälpa till för att stimulera och stabilisera företag där skadan är som störst. För vem vågar starta ett företag efter krisen när de kvinnodominerade branscherna är så hårt drabbade redan nu?

1. Förläng den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivar- och egenavgifter till september eller året ut. Detta stärker både de personalintensiva företagens likviditet och motståndskraft.

2. Stärk företagens likviditet med enklare anstånd för skatteinbetalningar och kvartalsbetalning av moms. Öppna upp för att givna anstånd med skatteinbetalning kan förlängas efter ettårsfristen och gör det enklare för företag att gå från månadsvis betalning av moms till kvartalsvis.

3. Utvidga det utlovade omsättningsstödet. Stödet ska i nuläget endast baseras på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft under mars och april 2020, jämfört med samma månader förra året. Kostnadsstöd för en betydligt längre period kommer att behövas.

4. Öka tryggheten genom att skydda allas sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) från 1 februari 2020. Företagare i kristider tar ofta ut lägre lön eller ingen alls. Alla, inklusive anställda, bör därför få sin SGI skyddad från 1 februari 2020.

De åtgärder som görs i dag behövs inte bara för att de svenska småföretagen ska klara krisen. De utgör även en viktig signal till alla kvinnor som vill vara företagare morgon.

Lina Skandevall, näringspolitisk expert kvinnors företagande, Företagarna

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel