Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förr eller senare måste Systembolagets monopol rubbas

Fredagen 22 januari i år är vinets dag.

Sverige blev ett godkänt vinland så sent som år 1999, fyra år efter EU-inträdet. Den största förklaringen till detta är självfallet de låga temperaturer som i normala fall råder på de svenska breddgraderna och de abnormt stora förbudsrestriktioner som rådde inom svensk alkoholpolitik fram till 1995.

Enligt LRF och Föreningen Svenskt Vin fanns det år 2017 nära 80 företag registrerade som vingårdar i Sverige, varav cirka 40 är etablerade på marknaden med tydliga kommersiella produkter. Utöver dessa finns det cirka 200 vinodlingar med potential att bli kommersiella företag.

De flesta vingårdar är lokaliserade i sydligaste Sverige, på västkusten, Öland och Gotland. Nyligen kunde vi dock läsa om att Sveriges nordligaste vingård är på väg att etablera sig i Borlänge, vilket visar på att det nu ändå händer en del inom svensk vinproduktion och att kunskapen om odlingsförutsättningarna växer sig bredare.

Vitt och mousserande vin hör till det vanligaste som produceras i Sverige eftersom att gröna druvor generellt är bättre anpassade för svalare temperatur, även om vi fått och fortsatt får ett varmare klimat i Sverige. Framförallt har kunskapen om vinframställning på druvor har ökat mycket i Sverige.

Det finns inte några kommersiella vingårdar i Jämtlands län som tillverkar sitt vin från druvjuice.

Vinbranschen, om den kom hit skulle, dock brottas med samma utmaningar som en annan produktion vi har betydligt mer av i Jämtlands län: ölbryggerier.

Regeringen har tillsatt en statlig utredning om gårdsförsäljning i Sverige, den tredje sedan 2008. Riksdagen har dock redan klarlagt att det finns en majoritet för gårdsförsäljning så det är hög tid för lagstiftning och inte mer utredning. Branschen är därtill i behov av reformer i sviterna av covid-19 och av en redan omodern alkohollagstiftning som stryper branschen.

Gårdsförsäljning är ett viktigt steg på vägen, men långsiktigt krävs någonting mer för att möta upp den företagsamma utvecklingen som sker i länet och i landet. Systembolaget börjar allt mer visa att de som ensam aktör inom detaljhandeln inte kan hantera det höga antalet leverantörer av öl och vin som finns i Sverige.

Marknaden är på väg att mättas i förväg i Sverige eftersom att försäljningskanalerna är smalare. Det produceras kanske mellan 30-70 unika ölsorter i Jämtlands län beroende på säsong, det är bara två av dem, snart tre, som har en ordinarie plats i Systembolagets nationella sortimentet.

Fler försäljningskanaler hade definitivt möjliggjort för mer expansion i landet för de lokala företagen. Ett rimligt steg efter gårdsförsäljning är därför att tillåta försäljning av öl och vin i livsmedelsbutikerna.

Förr eller senare måste frågan om monopolets framtid väckas på allvar. Som det är nu är svensk alkoholpolitik omodern, dysfunktionell, motsägelsefull och kontraproduktiv.

Joel Nordkvist

Gruppledare Moderaterna i Östersunds kommun

Matilda Ekeblad

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel