Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT:  Fotbollen i länet behöver fler frivilliga krafter som vill vara med och göra skillnad för våra ungdomar!

Annons

Ideella idrottsföreningar har under många herrans år varit bortskämda med fantastiska, ideellt arbetande ledare i form av föräldrar som tränar sina barns lag, eller som verkligen brinner för en förening, eller en sektion inom en förening – eller bara gillar att arbeta med ungdomar rent allmänt.

Vi har hört många historier om legendarer i olika föreningar som verkligen gjort fantastiska insatser för idrotten, för föreningarna och för unga spelare som sett upp till dessa, och där det till och med varit livsavgörande eller livsomvändande att just den ledaren engagerade sig i just den spelaren där och då.

Det handlar om tusentals timmar som dessa personer lagt ner, alltså inte bara för sin egen skull.

LISTA: Tränarkarusellen i länets fotbollsklubbar – så är läget i din klubb (30 oktober)

Men de här personerna har sällan ifrågasatt någonting eller krävt betalning på något sätt, utan hela tiden ställt upp, varit institutioner och drivits av ett kall och en övertygelse om att ett stort engagemang gör skillnad.

Det är såklart ännu fler historier vi aldrig får höra när det gäller de ideella insatser som sker varje dag på planer och i idrottshallar av idrottsledare som är där hela tiden och ger av sig själva och är beredda att varje pass, varje match eller varje arbetsinsats ställa upp och hjälpa till.

Och så finns det även sådana som går ännu längre och skjutsar och hämtar och förser unga med det som de inte kan skaffa på egen hand.

Det finns ju en del självgoda och cyniska ledare och som gärna tar plats och ära i tid och otid och som hellre driver resultat framför utveckling. Sedan finns det en del goda exempel som faktiskt kan göra skillnad för unga spelare.

Jag har ett eget exempel om när min tränare tog mig åt sidan och tvingade kvar mig efter träningarna under en period för att träna specifikt på vissa saker. Om han ville höja en låg nivå eller förbättra något som var redan bra, låter vi vara osagt. Men det engagemanget i mig som spelare fick mig att känna glädje och fortsätta med idrotten i väldigt många år till.

Jag blev sedd och lärde mig mycket, inte bara fotbollsmässigt, utan kanske mest i efterhand, en insikt i hur lite det kan behövas att förändra en glädje och ett engagemang.

Inte minst fick det mig att bli ledare när jag blev äldre och själv kunde påverka ungdomar, att vilja vara en ”bra” vuxen person som kan visa, lära, trösta, peppa och kanske ställa krav och sätta gränser när det behövs.

Fredrik Sjölund: Det är dags för Fotbollsjämtland att lyfta blicken (30 oktober)

Det krävs en hel by för att fostra ett barn. Ligger ju mycket i det uttrycket. Det är inte alltid lätt att vara förälder. Ibland behövs det fler vuxna än bara föräldrarna för att den bästa utvecklingen ska kunna ske.  

Varje vuxen som kan vara en bra förebild för ett barn eller en ungdom är en väldigt viktig referens som bidrar att skapa ungdomar som tar rätt beslut i vissa situationer, kanske kan hålla några borta från dåligheter. Det kan ju vara spelarna i A-laget eller kanske vaktmästaren på skolan.

Lite extra viktiga sådana vuxna är idrottsledare, som kan se ungdomarna, lära känna dem och kunna berika dem fler värdegrunder om respekt, gemenskap och tolerans och så vidare.

Som många andra föreningar har vi väldigt många fantastiska ledare i vår organisation som verkligen gör ett bra jobb, som är bra förebilder och offrar mycket av sin egna tid. Ofta får ledarna inte ens en klapp på axeln för det jobb de lägger ner, utan får nöja sig med tillfredsställelsen att se ungdomarna har roligt, utvecklas och förbättras.

Tyvärr ser vi att de här viktiga ledarna kring våra barn och ungdomar blir svårare och svårare att få tag på, och det gäller för övrigt även seniorlagen har det visat sig.

Det finns många duktiga ledare som har rätt förutsättningar och som skulle kunna göra skillnad, men färre och färre anser sig ha tid att engagera sig och väljer då att inte engagera sig. För det tar ju tid från det egna livet.

I vissa fall sitter man hellre på läktare eller hemma i soffan och tycker en massa saker, än att göra något åt det, att vara delaktig. Allt för få ser det stora i att kunna göra skillnad och att kunna påverka.

Ett arvode för en tränare är närmast självklart i dag för de här grupperna har det visat sig, och risken att det ska sprida sig ner i de lägre åldrarna är stor.

Fler och fler föräldraledda lag anlitar andra externa tränare för arvoden och fotbollen riskerar att bli dyrare och kanske inte blir tillgängligt för alla till slut.

Vi har redan för få ungdomar för att vi ska få fram spelare och lag från länet som kan konkurrera med övriga landet. Visst, det kommer fram en och annan ”bra kull” som haft en bra grupp och engagerad ledare emellanåt, absolut! Men totalt sett är vi ett litet län fotbollsmässigt.

Det handlar inte om numerären, att vi skulle ha för få killar och tjejer att jobba med från början.

Det handlar heller inte om bristen på planer, hallar och tider (även om det är en brist i länet och vi behöver fler planer, men det får bli en annan artikel), utan det är bristen på ledare, och bristen på de bästa ledarna som är den stora skillnaden i slutändan.

Ökade kostnader för att driva föreningarna kan innebära höjda avgifter från spelarnas vårdnadshavare. Det blir ännu tyngre att driva föreningar och man riskerar att även de som är funktionärer eller eldsjälar tröttnar till slut eftersom för mycket jobb och ansvar hamnar på dem som är kvar.

Vi behöver fler frivilliga, fler ledare som vill bidra. Vi kan göra mer för att få till exempel före detta aktiva spelare att vilja bli ledare efter karriären, och fortfarande ha kvar relationen med sporten och fortsätta engagera sig.

Sedan gäller det även att försöka återengagera före detta ledare som har en massa erfarenhet kvar att ge, och få dem att återfå glädjen och inse värdet av deras engagemang. Idrotten ger ju så otroligt mycket positivt till alla inblandade samt till samhället i stort.

Önskar att fler ville vara med och göra skillnad. Bli ny ledare – eller bli ledare igen. 

Pelle Lindblad, IFK Östersund

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons