Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: FSV: Beskatta vattenkraften där värdena uppstår!

Sverige är känt för att vara ett land där jämlikhet och rättvisa är ledord; jämlikt mellan könen, ung, gammal, stor, liten, fattig, rik, sexuell läggning, nära och lång ifrån, landsbygd, glesbygd och storstad.

Alla hävdar att hela Sverige ska leva och utvecklas utan motsättningar. Sverige är ett avlångt land med stora skillnader vad gäller klimat, befolkningstäthet och infrastruktur. Men landet har ett kommunalt skatteutjämningssystem som ska göra det möjligt att alla kommuner i princip ska kunna ha likvärdig beskattning.

De sju nordligaste länens medborgare skattar nästan 7 miljarder kronor mer i kommunal-  och landstingsskatt än resten av landet. Skillnaden är 1,90 kronor per hundralapp, (5000–6000 kr/år) och den har en benägenhet att öka för varje år; 2016 var skillnaden 1,82, år 2015 var skillnaden 1,65. På tre år har skillnaden ökat med 25 öre eller 750 kr/invånare.

Den högst kommunalbeskattade kommunen i landet, en Norrlandskommun, har skattesatsen 23,85, den lägsta 17,12, en Stockholmskommun. Det innebär att en medelinkomsttagare i den Norrlandskommunen betalar nästan 20 000 kronor mer i skatt än invånaren i Stockholmskommunen.

Sveriges glesbygdspolitik är bland den sämsta inom Europa. Ta Norge som ett exempel, där blomstrar glesbygden. Där beskattas naturresurserna där värdena uppstår. I Sverige går den skatten direkt in i statskassan.

Endast Grekland har samma typ av beskattning som Sverige vad gäller naturtillgångar. Alla andra EU-länder har regional- eller delad beskattning.

I Sverige kan man söka så kallade bygdemedel om cirka 125 miljoner kr/år, som ska delas mellan 290 kommuner i landet. Det blir drygt 0,4 miljoner kr/kommun om man delar det rakt av. I Norge går årligen 4-6 miljarder enbart från vattenkraften tillbaka till de bygder där kraften utvinns. Varför skulle inte detta fungera i Sverige?

Inom Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och regioner jobbar vi för att beskattningsrätten av våra naturtillgångar återförs till de områden där värdena uppstår. Fastighetsskatten på elproducerande vattenkraftverk i de sju nordligaste länen ligger i dag på cirka 4,9 miljarder kronor, men riksdagen har beslutat att den skatten successivt ska sänkas till cirka 1 miljard under en fyraårsperiod.

Det betyder att huvuddelen av de pengar som föreningen jobbar för försvinner. Vi måste alltså hitta andra vägar som vi kan kompensera oss på. Energibeskattningen på el ligger på cirka 20 miljarder kronor per år. Även den skatten går direkt ner i statens stora skattkista.

Vad vill vi nu? Vi vill att staten inom kort tillsätter en utredning kring detta. Vi vet att våra politiker vill att hela Sverige ska leva. Det är dags att visa detta nu.

Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner och -regioner FSV

Ingvar Persson, Bollnäs, ordförande

Håkan Larsson, Krokom, styrelseledamot

Lennart Skoog, Ragunda, styrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel