Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: FVO-styrelsen: Låt oss enas om en återställning av Långforsen!

Styrelsen för Långans fiskevårdsområde har tagit del av den debatt som pågår om ett eventuellt byggande av kraftverk i Långforsen, och vill på detta sätt framför några synpunkter.

Fiskevårdsområdet välkomnar det initiativ som tagits av ägarkommunerna där man vill överlåta kraftverk och damm till lokala intressenter vars syfte är att återställa miljön i forsen och utveckla fisket i området.

Fisket i Långan är nu bättre än på mycket länge. Det har stor potential inför framtiden och sett ur bygdens synvinkel är inkomster från turismen av betydligt större betydelse än de eventuella intäkter ett kraftverk kan ge.

Långan och Hårkan utgör tillsammans en populär och välkänd besöksanledning, och varje år säljer vi tillsammans fiskekort för runt 650 000 kronor i strömmarna. Tillsammans med övre delen av Långan med Landösjön så uppgår enbart fiskekortsförsäljningen till drygt 1 miljon kronor årligen. Fisket lämnar således flera miljoner efter sig varje år till bygderna här, och vi frågar oss vilken politiker som vill sätta krokben för det?

Under de senaste 20 åren har dammen varit mer eller mindre trasig och kraftverket har endast varit i drift under några få år. Vår bedömning är att fisket i Långan försämras om kraftverket byggs och dammen renoveras.

Vi är också rädda för att en fortsatt strid ytterligare ska skada bygden. Debatten om kraftverket har pågått under väldigt lång tid och lett till negativ reklam för fisket i området och kanske också för turistfisket i länet som helhet.

Detta är mycket olyckligt ut flera synvinklar. Röster om kraftiga bojkotter mot fisket har höjts. Det skulle vara illa om polemik och motsättningar ytterligare intensifieras. Debatten leder också till split i bygden. På landsbygden behöver vi hålla ihop för att bevara och utveckla vår bygd.

Sett ut fiskevårdsområdets synvinkel är en snabb lösning av Långforsfrågan av största värde. Vi är hjärtligt trötta på denna långbänk och de negativa effekterna av allt processande. Vi behöver arbetsro och framtidstro när det gäller utvecklingen av fisket i Långan, turismen och bygden som helhet.

Styrelsen för Långans fiskevårdsområde förordar en återställning av forsen och skrinläggning av kraftverksplanerna. Låt oss snabbt och elegant enas i denna fråga och blicka mot framtida utveckling av fisket och Långanbygden.

Tack till de politiker som stöttar oss i detta.

Styrelsen för Nedre Långans FVO: Örjan Ernehed, Lars-Erik Albano, John-Erik Jönsson, Harald Nilsson, Bernt Holmberg, Bengt Eriksson

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel