Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ge fjällräddningen bättre förutsättningar!

Intresset för fjällvandring har formligen exploderat i dessa ”hemestertider”. Framför allt är det ovana vandrare som nu strömmar till, och det ökar belastningen på fjällräddarna. När media rapporterar om olyckor och personer som försvunnit på fjället är det troligtvis fjällräddarna som är där och hjälper till.

Fjällräddarna, denna frivilliga grupp, kan vi inte ta för given. Vi behöver säkerställa goda villkor för dem som ställer upp, och även se till att vi får fler fjällräddare. Allt för länge har de frivilligas engagemang och hårda arbete fått för lite uppmärksamhet och stöd. Det vill vi ändra på – och öka tryggheten i fjällvärlden.

I Sverige finns omkring 400 fjällräddare som, ofta under mycket svåra väderförhållanden, är ansvariga för hjälpinsatser i den svenska fjällvärlden. Både vi som bor i fjällvärlden och de turister som kommer på besök är beroende av att hjälpen kommer snabbt när olyckan är framme.

Fjällräddningen är helt avgörande vid räddningsinsatser i stora delar av landet. Detta gäller både vinter och sommar. Alla frivilliga livräddare är en ovärderlig resurs för människors trygghet. Därför behöver vi uppmuntra dem som tar det ansvaret.

Fjällräddarna tar inte bara ansvaret – utan också en stor del av kostnaderna. Exempelvis använder varje fjällräddare egen skoter, fyrhjuling och bil med släpvagn för transporter. Utrustningen måste vara relativt ny och helförsäkrad. Det är stora investeringar.

Det rimliga och enkla vore att fjällräddare kunde få skatteavdrag för en del där fordonen används i det allmännas tjänst. Men för att genomföra det måste skatteregler ändras och rättsläget är oklart. Både skatteregler och ersättningar behöver ses över.

För att säkerställa att alla fjällräddare har någorlunda nya och säkra maskiner bör ett investeringsstöd införas snarast. Vi vill också att det införs ett driftbidrag för rekognosceringsturer. Det är helt avgörande för arbetet att fjällräddarna kan vara ute i terrängen för att uppdatera sig om aktuella förhållanden. Detta ska inte behöva betalas ur egen ficka.

När du hamnar i nöd behöver du veta att hjälpen kommer – oavsett var i landet du befinner dig. Alla frivilliga livräddare gör ovärderliga insatser och det behövs fler. Därför kommer vi fortsätta att driva på för att förbättra situationen för alla dessa hjältar.

Per Åsling (C) riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens skatteutskott

Rickard Svedjesten, ordförande i Jämtland-Härjedalens Fjällräddarförening och i SVEFRO, Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel